ZAOSTRILI NEKATERE POGOJE: V trgovinah nove omejitve; karantena v tem primeru za vse, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom

Slovenija

Vlada je danes s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 določila omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga, glede na velikost prodajalne, in sicer bo dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine. Ukrep bo veljal od četrtka.

Odlok tudi določa, da bo morala biti ob vhodu objavljena informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne, je sporočil urad vlade za komuniciranje. Kot pojasnjujejo, sprememba sledi mnenju strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 z 20. decembra, da je treba glede na pričakovanje, da bo v državi prišlo do prevladovanja različice novega koronavirusa omikron, ter glede na nizko stopnjo precepljenosti in posledično pričakovano višjo obremenitev bolnišnic zaostriti ukrepe.

Karantena v primeru visoko tveganega stika od četrtka za vse, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom

Vlada je na današnji dopisni seji določila tudi, da morajo od četrtka v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vlada je tako sledila predlogu epidemiološke stroke.

Predlog je v torek predstavil v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. "Imamo karantene, za katere veljajo izjeme, kot so cepljenje, prebolevnost in vse ostalo, ter drug sistem karanten, v katerem te izjeme ne veljajo, kot je pri sumu na okužbo z omikronom. Tak sistem je trenutno nevzdržen," je opozoril.

Prav tako si epidemiologi želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Po podatkih vlade se je doslej s poživitvenim odmerkom cepiva cepilo 411.198 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  23 .12. 2021 ob  12: 40
PREKLETI DIKTATORJI OGABNI!