ZANIMIVI GOSTI V KOPRU: Obiskali so Univerzo in zemljišče, kjer bo stala pravoslavna cerkev (FOTO)

Koper

Včeraj se je na Univerzi na Primorskem mudil zunanji minister Južne Osetije (sicer neodvisne republike, ki pa je Slovenija ne priznava), Dimitrij Nikolajevič Medoev. Na Univerzi so obisk izkoristili za predstavitev študijskih programov – nenazadnje je prav pri nas podružnica priznane moskovske univerze Lomonosov. Medoev, ki ga je v Koper pripeljal velik donator pravoslavni cerkvi Gela Valiev, je v Kopru obiskal tudi zemljišče, kjer bodo zgradili pravoslavni hram.

Gela Valiev, Rok Strašek, Dimitrij Nikolajevič Medoev, Dragan Marušič in Dejan Mandić

Kot je povedal Dimitrij Nikolajevič Medoev, so imeli na univerzi 'zelo lep pogovor', v katerem so predebatirali sodelovanje. Ob svojem prvem obisku v Kopru je med drugim izvedel, da tu načrtujejo izgradnjo pravoslavne cerkve. Zemljišče, kjer bo stal hram, si je ogledal ob spremstvu prorektorja UP, Roka Straška, koprskega paroha Dejana Mandića in Gele Valieva, Osetijca, ki že skoraj trideset let živi v Sloveniji in je eden največjih donatorjev pravoslavni cerkvi. “Zelo mi je prijetno, ko vidim entuziazem in optimizem očeta Dejana. Na teritoriju Slovenije se namreč pravoslavni hram ni gradil vse od prve svetovne vojne. Za pravoslavne vernike je to velik dogodek,” je dejal Valiev.

"Prek našega velikega podpornika Valieva smo se povezali z Medoevom in zaključili, da lahko pomagamo tudi Univerzi, saj tam sodelujejo z rusko univerzo Lomonosov," je povedal Mandić.

“Univerza na Primorskem je odprta v svet, ima številne študijske programe v angleškem jeziku. Išče in izkorišča vsako priložnost, ki se ji ponudi, da te študijske programe promovira in odpira v svet. To priložnost, obisk ministra, smo izkoristili za to, da naše študijske programe predstavimo tudi populaciji Osetije ter potencialno stkemo povezave in preučimo možnosti sodelovanj v bodoče,” je ob tem pojasnil Strašek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DusanSilni |  21 .06. 2019 ob  17: 04
-2
Vsak ima pravico da verjame v kaj hoče in da živi v to kar verjame, dokler to ne povzroča škode okolici. Takšno sovraštvo in brezvredni komentarji kažejo kakšne vrednosti je pisec oziroma komentator. Danes lahko vsakdo komentira, malo kdo pa pred komentiranjem vključuje možgane. Pravoslavlje je velik pomen kulture in trpeče zgodovine. Nič ni narobe z vero in verskimi ustanovami. Zli ljudje so problem. Ko bo nasprotnik članka to razumel, bo tudi lažje dojel v kakšnem svetu živi in kaj ima vrednost.
žveplo |  21 .06. 2019 ob  13: 03
10
Zanimivo... v sedanjih časih res nujno potrebujemo v Kopru: najmanj eno džamijo, vsaj eno pravoslavno cerkev, eno za hrvaške katolike, eno specialno za člane sds, potem nadalje, center harekrišna, pa sinagogo, budistični tempelj, pa enega šintoističnega ko imamo tolikov japoncev iz križark, potem pa v bližini odpremo še en borilni center kjer se bodo med seboj lahko versko spopadali, pa recimo da samo s hladnim orožjem, da ne bo preveč hrupa za okoliške občane, ker bo že tako rešilec stalno žvižgal. Sploh ker vse religije tako močno poudarjajo enakost pred bogom, pa strpnost do drugačnih, pa ljubezen do vseh (sicer o pedofiliji molčijo)... pa tralala še en kup floskul za bjondaste, in za ovčice pastirjeve...