ZANIMIVA RAZSTAVA: Istrska kuhinja med lakoto in izobiljem

Koper

V Etnološki zbirki Pokrajinskega muzeja Koper je v pritličju na ogled pripoved o prehranjevalnih običajih v naših krajih.

Na obrobju mesta na nekdanjem trgu San Pietro, danes Gramscijevem trgu, je v pritličju beneško gotske stavbe iz 14. stoletja, v kateri domuje etnološka zbirka, predstavljena stalna razstava Srečanje lakote in izobilja: Kuhinja in kultura prehranjevanja v 19. in prvi polovici 20. stoletja.

Prihodnjo soboto, 13. maja, ob 10. uri voden ogled.

Razstava je razdeljena na dva sklopa. Prvi – Mediteranska trojka – identificira prebivalce Istre z mediteransko kuhinjo in postavlja v središče rekonstrukcijo mediteranske kuhinje z ognjiščem ter združuje vsebine o sestavinah, shranjevanju in pripravi jedil. Mediteransko kuhinjo opredeljuje dejstvo, da izhaja iz revnih okolij, prehrana večinskega prebivalstva je bila skromna, vendar pa so tedanji prebivalci ostro ločevali med vsakdanjimi in prazničnimi jedmi ter jedmi za posebne priložnosti.

Prazničnih jedilni list iz Pirana (začetek 20. stoletja)

Drugi sklop – Pripovedi mize – interpretira predmete namenjenih uživanju hrane in pijače ter pripovedi o navadah in pravilih obnašanja pri mizi v preteklosti. Predstavljeni predmeti izvirajo iz tedaj vodilnih evropskih manufaktur keramike in pričajo o tem, da so prebivalci višjih slojev opremljali svoje domove z modnim in kvalitetnim posodjem.

 Zajtrk v muzeju

Razstava nas nagovarja k premisleku glede odnosa do hrane, ki se je v 1. polovici 20. stoletja spremenil, ko sta nevarnost ter strah pred lakoto zamenjala nevarnost in strah pred nezmernostjo. Glede nepravilnega odnosa, iz katerega izhajajo številne bolezni, na primer bulimija, anoreksija, prenajedanje, manipuliranja s hrano, vpliva oglaševanja, zlasti nezdrave hrane, na prehranjevalne navade, ki predstavlja pereč problem na globalni ravni, bo spregovorila avtorica razstave Tina Novak Pucer 13. maja 2017 ob 10. uri na vodenem ogledu.

Deli novico: