BO SLOVENIJA PODALJŠALA NADZOR NA MEJAH? Poklukar opozarja, da so se razmere na Bližnjem vzhodu še poslabšale

Slovenija

Odločitev o tem, ali bo Slovenija podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, bo znana v prihodnjih dneh, je danes v Gentu dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Pri tem je opozoril, da so se razmere na Bližnjem vzhodu od oktobra, ko je Slovenija nadzor uvedla, še poslabšale.

"V tem trenutku intenzivno preučujemo možnost podaljšanja oziroma odprave kontrole na notranji meji z Republiko Hrvaško in Madžarsko. Vemo, da se je na Bližnjem vzhodu zgodilo novo dejstvo in da je prišlo do konflikta med Iranom in Izraelom. Ta zaostritev razmer ne kaže ravno na pozitivno rešitev," je Poklukar odgovoril na vprašanje, ali je odločitev o morebitnem podaljšanju nadzora na meji že znana.

Poleg poslabšanja razmer na Bližnjem vzhodu je po njegovem mnenju dodatna previdnost potrebna tudi zaradi prihajajočih olimpijskih iger v Franciji in evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.

"Slovenija mora odločitev Evropski komisiji najaviti en mesec prej in ta odločitev bo znana v prihodnjih dneh," je povedal.

Trenutno podaljšanje nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je Slovenija uvedla oktobra lani, se sicer izteče v drugi polovici junija. Takrat se bo izteklo tudi trenutno podaljšanje nadzora na italijansko-slovenski meji, ki ga je oktobra lani uvedla Italija.

Kot razloge za podaljšanje nadzora na mejah s sosednjima državama so na vladi decembra lani navedli poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu, pozive terorističnih organizacij k izvedbi nasilnih dejanj v zahodnih državah, pa tudi nadaljevanje ruske invazije na Ukrajino, varnostno situacijo v Afganistanu in nasilje v nekaterih afriških državah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  30 .04. 2024 ob  13: 54
Seveda naj ga podaljšajo in še dodatnega naj uvedejo na Črnem kalu. Po Sloveniji se skoraj vsak dan pobijajo.