ZAMUDE PRI REZULTATIH PCR TESTOV POVZROČILE ZMEŠNJAVO PRI ODREJANJU KARANTEN: Ljudje 'navalili' na številke nujne medicinske pomoči

Slovenija

Pri sporočanju rezultatov vzorcev PCR-testov, ki jih Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od prejšnje srede pošilja v tujino, prihaja do zamud. Kot je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, pa rezultate PCR-testov še vedno zagotavljajo v roku 48 ur.

Razpon 48 ur se nanaša na čas dela laboratorijev, je pojasnil Vindišar. Od odvzetega brisa do dostave brisa v laboratorij pa lahko mine nekaj ur, je dodal. Iz NLZOH so sporočili, da v laboratorijih pripravljajo izračune pretočnih časov, na podlagi teh izračunov pa bodo lahko nato poročali o stanju. Po besedah Vindišarja bo poročilo na voljo v sredo.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je pojasnila, da zaradi kasnejšega sporočanja rezultatov PCR-testov prihaja do nekaterih zadreg pri odrejanju karanten. Omenjene zamude pa so po njenih besedah zaradi velikega števila ljudi, ki so vsakodnevno naročeni na odvzem brisa za PCR-testiranje, sicer pričakovane.

Nekateri zdravstveni domovi zato beležijo povečano število klicev ljudi. Zdravstveni dom Kamnik je tako v nedeljo na Facebooku pojasnil, da prihaja do precejšnjih zamud pri izvidih brisov na PCR-testiranju na strani zunanjih laboratorijev. Občane so prosili, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.

Po informacijah STA so se s podobnimi težavami minuli konec tedna soočali tudi nekateri drugi zdravstveni domovi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija