ZALOŽNIŠKO-TURISTIČNI IMPERIJ NA RAZPRODAJI: Bojan Petan prodaja Terme Čatež

Slovenija

Poslovnež Bojan Petan je s pomočjo dolgov zgradil poslovni sistem, v katerem se lastniško prepletajo DZS, Terme Čatež, Delo Prodaja, Dnevnik in druga podjetja. Sistem je temeljil na dolgovih, ki so bili preneseni na slabo banko, potem pa jih je z diskontom kupil sklad York. Po finančnem prestrukturiranju sistem razprodajajo po kosih. 

"Družba Terme Čatež je bila s strani družbe DZS, založništvo in trgovina, obveščena, da je le-ta začela postopek prodaje svojega 45,79-odstotnega lastniškega deleža v družbi Terme Čatež," so sporočili prek Seoneta, poroča Delo. Družbo DZS prek lastniške mreže obvladuje Petan.

Poslabšanje poslovanja in razprodaja

DZS je dolga leta uspešno nadzorovala sistem, ki pa je končno klecnil pod težo dolgov. Hkrati se je poslovanje nekaterih podjetij izrazito poslabšalo. Družba Delo prodaja, ki se je ukvarjala z maloprodajo v trafikah in veleprodajo tiskovin, je v prisilni poravnavi ter je prodala vse nepremičnine, poslovanja pa praktično nima več. Dezinvestiranja se je lotila tudi družba Terme Čatež. Po pisanju Dela so najprej prodali hotel Koper, po daljšem prodajnem postopku so prodali Marino Portorož in sprožili prodajo Hotela Aquapark Žusterna. DZS, ki je predvsem založniško podjetje, je v minulih letih prodalo nekatere nepremičnine v Ljubljani in naložbe v delnice elektro podjetij, ki so jih prodali Dnevniku, zdaj pa so se lotili še najpomembnejše naložbe.

Kaj bo ostalo od poslovnega sistema

Poslovni sistem se je uspel s prodajami precej razdolžiti, kljub vsemu pa je imel v začetku leta DZS še vedno za 76,5 milijonov evrov dolgoročnih in kratkoročnih dolgov. Če bodo Terme Čatež prodane, bo DZS okleščen na založniško družbo, ki neposredno in posredno obvladuje založniško podjetje Dnevnik. Dnevnik je izdajatelj več edicij dnevnih, tedenskih časnikov in spletnih strani, še piše Delo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bujenabrigu |  08 .11. 2022 ob  23: 11
Prodaja to kar so mu poklonili rdeci kmeri. Res smo becki konjusari kot je nekoc pel Bora Ribja corba....