ZAKUPNIKI KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ: "Smo proti širitvi letališča in golf igrišču ter za novo varianto drugega tira"

Piran

V Združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre po torkovi železniški nesreči pri Hrastovljah opozarjajo na širše okoljske posledice. Upajo, da se bo javno mnenje zdaj nagnilo proti umestitvi igrišča za golf v slovenski Istri in proti širitvi sečoveljskega letališča, obenem pa naj se pri gradnji drugega tira izbere novo varianto.

Nesreča pri Hrastovljah je potrdila, da so naravovarstveniki na pravi poti, je na današnji novinarski konferenci v Sečovljah poudaril predsednik združenja zakupnikov Jožef Horvat.

Tako zdaj upajo, da se bo javno in strokovno mnenje spremenilo in obrnilo proti umestitvi igrišč za golf na najboljših kmetijskih zemljiščih in širše kjerkoli v slovenski Istri. Glede na to, da se kerozin uporablja kot gorivo za letala, Horvat tudi upa, da bo dogodek prepričal javnost, da ne gre vztrajati pri podaljševanju steze in širjenju kapacitet sečoveljskega letališča.

Nenazadnje pa bi morala nesreča prinesti streznitev pri načrtovanju drugega tira med Divačo in Koprom. Najprej je treba obnoviti obstoječo, dotrajano progo, nato pa za drugi tir izbrati varianto izven vodovarstvenega območja, česar sedaj načrtovana varianta po Horvatovih besedah ne upošteva.

V projektnem podjetju 2TDK so v odzivu na Hrovatove navedbe zapisali, da drugi tir "v največji možni meri upošteva vidike varovanja naravnih in kulturnih vrednot in je bil izbran po najvišjih kriterijih glede vplivov na okolje, varnosti, maksimalne pretočnosti in hitrostih na progi".

Prav zaradi velike koncentracije naravnih vrednot in zavarovanih ekološko pomembnih območij, prek katerih bo potekala proga, se je večina sprva predlaganih variant izkazala kot nesprejemljiva, so izpostavili v 2TDK. Potek drugega tira je načrtovan tako, da se v čim večjem delu izogne vodovarstvenega območja vodnega vira Rižana, ki predstavlja glavni vir pitne vode za celotno slovensko primorje, so še dodali.

Horvat je obenem opozoril na tisto, kar je označil kot "manever" kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki je ob predstavitvi kmetijske resolucije po njegovih besedah napovedala izdajo posebnih navodil občinam za ravnanje v primeru najboljših kmetijskih zemljišč. S tem naj bi občinam prepustili odločanje o tem, ali kmetijska zemljišča namenijo pridelavi hrane ali za nekmetijske namene, torej tudi za igrišče za golf. Za Horvata gre za poskus, da bi z nižjim aktom "diskvalificirali ustavo, zakon, vse ostale predpise in uredbe, ki ščitijo ta najboljša kmetijska zemljišča". V združenju zakupnikov so se zato obrnili tudi na premierja Marjana Šarca, naj ta postopek ustavi.

Horvat se je obregnil tudi ob domnevno zlorabo inšpekcij, ki naj bi nagajale posameznim zakupnikom, ki so med glasnejšimi pri nasprotovanju igrišču za golf v Sečovljah. Obenem v združenju zakupnikov od vlade zahtevajo novo poročilo o stanju kmetijskih obdelovalnih zemljišč v Sloveniji, do takrat pa zaustavitev načrtov za kakršno koli nekmetijsko rabo kmetijskih zemljišč.

Kot je dodala sekretarka združenja Irena Vrhovnik, novo vodstvo piranske občine sicer še ni zavzelo stališča do gradnje igrišča za golf, vendar načrti za gradnjo igrišča še vedno ostajajo oz. so zadnje variante še manj ugodne od prvotnih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  01 .07. 2019 ob  13: 43
Nekdo ima prav. Krinka ta golf. Predvsem bi tam zidali za prodajo nepremičnin...
solinar |  27 .06. 2019 ob  17: 54
Kot izgleda so kakšne volitve ponovno na vidiku.
kokodek |  27 .06. 2019 ob  14: 07
najboljša kmetijska zemljišča se itak uničujejo za višje cilje kapitala( dobičke) in zastrupljanja narave. politiki to seveda podpirajo in se še počutijo pomembne.
 |  27 .06. 2019 ob  13: 40
-2
Oduzet ta zemljisca tem zakupnikom cim prej..
vseved |  27 .06. 2019 ob  13: 34
koji faktor so tej zakupniki zemljišč?