ZAKONCA SNEŽIČ ZAVITA V TIŠINO: Na vprašanja preiskovalne komisije nista želela odgovarjati

Slovenija

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, sta bila danes zaslišana davčni svetovalec Rok Snežič in njegova soproga Klavdija Snežič. Na vprašanja nista želela odgovarjati, drugih dveh vabljenih prič pa na zaslišanje ni bilo.

Rok Snežič

Rok Snežič, ki je  je že uvodoma pojasnil, da bo na vprašanja odgovarjal bodisi, da se ne spomni, bodisi bo odgovor na vprašanje odklonil. V nadaljevanju pa pojasnil, da ni javni funkcionar in da mu na vprašanja preiskovalne komisije ni treba odgovarjati, saj slednja ni sodišče. 

Na vprašanja o poznanstvih s predsednikom vlade Janezom Janšo je Snežič odgovoril, da ne more ne zanikati ne potrditi, ali se z njim druži, saj da se ne spomni. O poznanstvih z Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević, Miranom Vukom in drugimi, ki naj bi bili vpleteni v sporne finančne transakcije, je Snežič odgovoril da mu odnosa s prijatelji in znanci ni treba pojasnjevati.

O poznanstvu z enim od lastnikom podjetja Majbert Pharm Klemnom Nicolettijem je Snežič dejal, da z "Instagram fanti" nima nič ter da ne more biti njihov prijatelj, saj da nima računa na omenjenem družbenem omrežju. Tudi na vprašanja glede sodelovanja njegove oglaševalske agencije v HSE, Teš in Pošti Slovenije, je Snežič odgovoril, da se ne spomni in da naj vprašanja naslovijo na omenjena državna podjetja.

Snežič je pojasnil, da se ga je naziv doktor davčnih utaj prijel zato, ker je imela njegova doktorska dizertacija takšen naziv. Komisijo je večkrat pozval, naj predoči materialne dokaze - račune in pogodbe, da je z omenjenimi osebami poslovno sodeloval. Sicer pa je dejal, da za prvo uro davčnega svetovanja računa 350 evrov in da bo o davčnih nasvetih govoril le proti plačilu komisije.

Gregor Perič

Že uvodoma je Snežič problematiziral opozorilo poslanca SAB Marka Bandellija njegovi soprogi Klavdiji Snežič, da jo lahko komisija zaradi odklanjanja odgovarjanja na vprašanja finančno kaznuje. Tudi sicer je imel Snežič do članov komisije nespoštljiv odnos, sam pa je od komisije zahteval, da ga naziva v skladu z njegovo izobrazbo. Zaradi Snežičevega odnosa do komisije so se po njegovem zaslišanju zvrstile kritike članov nad predsednika komisije Gregorja Periča iz vrst Konkretno, da takšnega odnosa ne bi smel dopustiti.

Provokacija Mihe Kordiša

Snežič je bil sicer na zaslišanju oblečen v majico, na kateri je fotografija poslanca Mihe Kordiša, ki ima v roki banano. Enako podobo je imel tudi na maski iz blaga. Kot poroča N1, gre za staro fotografijo, ki je že pred časom prišla v javnost. Ker je imel Snežič na sebi masko iz blaga, kar pa po odloku vlade ni dovoljeno, jo je moral zamenjati.

Miha Kordiš

"Da se vidi slikica mojega oboževalca, je tudi na maski, naj se še njega malo vidi," je Snežič dejal ob prihodu v parlament. Dodal je še, da naj bi se tudi Kordiš po Ljubljani sprehajal z njegovo fotografijo.

Na provokacijo se je na Facebooku že odzval tudi poslanec, ki je finančno upravo in policijo pozval, naj ga priprejo. "Hop v lisice in v zapor," je dodal.

???????????? To je Rok Snežič, arestantski cimer in svetovalec Janeza Janše. Je goljuf in polmilijonski davčni dolžnik, vpleten v...

Objavil/a Miha Kordiš dne Četrtek, 27. januar 2022

Klavdija Snežič se je zaslišanja udeležila s pooblaščencem, tudi ona na vprašanja ni želela odgovarjati. Sklicevala se je na člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki pričam omogoča, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Snežičeva se je na omenjeni člen sklicevala pri vseh vprašanjih.

Klavdija Snežič

Člane preiskovalne komisije je sicer med drugim zanimala vloga Snežičeve kot nekdanje največje lastnice Nove24TV pri nakupu delnic. Jani Möderndorfer (LMŠ) je spomnil, da si je denar za nakup delnic v gotovini sposodila od podjetnika Dražena Kuče, ki se vabilu na današnje zaslišanje že tretjič ni odzval. Möderndorfer je za Kučo predlagal sklep o prisilni privedbi priče, ki ga je komisija tudi sprejela.

Ker Snežičeva na nobeno od vprašanj ni želela odgovoriti, je Möderdorfer opozoril, da je imela možnost povedati svojo resnico ter zaščititi svoj ugled in pravice, a je ni izkoristila. "S tem pa prepuščate komisiji, da dela svoje zaključke," je dejal. "Z molkom ste povedali vse," pa je dejal poslanec SD Marko Koprivc.

Na zaslišanje je bil danes vabljen tudi nekdanji direktor Nove24tv Damjan Damjanovič, a se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov.

Vabila na današnjo so sicer vabljenim vročili s pomočjo detektivov.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 10
-3
Rok Snežič je za vas medije Doktor znanosti ! Ni želel odgovarjat ? Kot prvo nima kaj odgovarjat politikom, ker on ni politik in še manj kak državni funkcionar. To je bila totalna burleska za celotno "komisijo", kao komisija...brijejo norca iz svojih volivcev. Mudonjadorfer...bhahahaha
Pjero Shriba |  27 .01. 2022 ob  17: 01
O teh kriminalcih nima smisla zgubljati besed.
So sestavni in pomemben del vladnega aparata.
Enako se obnašajo mafijski vodje v državah Južne Amrerike, ko so vabljeni na podobne predstave za rajo.
Perič je del tega vladnega aparata in je smešno, da vodi to komisijo.
hribi |  27 .01. 2022 ob  16: 32
Vprašanje za tiste ki so spremljali zaslišanje : ste tudi vi dobili občutek, da je bil Snezic zelo prijazen do Periča., Perič pa je vodil zaslišanje kot da je padel z lune. Kot da bi bila stara pajdaša. Nizko je padel ta Perič.
Prognostik |  27 .01. 2022 ob  16: 04
-4

Laž, ni rekel tega.