ZAKLJUČEK PROJEKTA SPODBUJANJA ZELENEGA IN SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA: Primorski inkubator odslej z novim imenom

Koper

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP), Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre, Kmetijski gozdarski zavod Nova Gorica in Univerza na Primorskem so v okviru LAS Istre h koncu uspešno pripeljali projekt z naslovom Spodbujanje zelenega in socialnega podjetništva, tržnega povezovanja lokalnih ekoloških proizvajalcev ter trajnostne lokalne samooskrbe. Na današnji virtualni predstavitvi je ob tem direktor UIP Blaž Ćeklić razkril tudi, kaj se trenutno dogaja z Inkubatorjem.

V teh dneh se zaključuje projekt spodbujanja zelenega in socialnega podjetništva, ki je bil sofinanciran iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Da je bil projekt uspešno izveden po mnenju Blaža Ćeklića pričajo tudi številke: v sam projekt so vključili preko 150 mladih in pet registriranih socialnih podjetij. "Z modelom mentoriranja zunanjih strokovnjakov, ki ga UIP uspešno izvaja že skoraj 15 let, smo se lotili tudi nadgradnje pomoči tem petim socialnim podjetjem," je pojasnil direktor UIP.

Z natečajem so skušali dobiti nove ideje na področju zelenega kmetijstva in socialnega podjetništva, zato so izpeljali tudi natečaj. Zbrali so pet inovativnih podjetniških idej, ki jih je ocenila posebna strokovna komisija, zmagala pa je ideja Zadruge ekoloških pridelovalcev Istre o užitnem slovenskem eko kakiju, ki so jo razvili pod okriljem blagovne znamke Zemlja & Morje. Želijo si, da bi v obdobju, ko bo na voljo slovenski kaki, kupec na trgovskih policah, denimo v Hoferju, s katerim že sodelujejo, lahko dobil le naš kaki, ne pa tudi španskega. "Cilj je, da v naslednjih letih postane Zemlja & Morje najbolj prepoznavna znamka za kakovostna, ekološka in domača živila," je dodal Podmenik.

V natečaju je sodelovala in se uspešno predstavila tudi brezembalažna trgovina Ekola, ki je pred nekaj meseci zaživela na Vojkovem nabrežju v Kopru in o kateri smo že poročali. Kot je na današnji predstavitvi povedala njena predstavnica Špela Bobič, ji je omenjeno mentoriranje izredno pomagalo na njeni prvi podjetniški poti. Da so bili mentorji zares aktivni, je izpostavil tudi Ćeklić – v sklopu projekta so izvedli kar 296 ur mentoriranja.

Bojan Mevlja, direktor Središča Rotunda, ki je vodilni partner LAS Istre, je ob tej priložnosti izpostavil, da socialno podjetništvo žal nima več takšne podpore, kot jo je imelo pred leti, a upa, da se bo to v kratkem spremenilo. Sami imajo namreč velike načrte. Če bo šlo vse po planih, bo spomladi v bližini Titovega trga v Kopru zaživel prostor, v katerem bodo predstavljali izdelke članov LAS Istre. "Ideja je, da bi prostor namenili promociji izdelkov članov, kupci bi jih lahko naročili preko spletne trgovine, nato pa bi jih prevzeli v tem prostoru. To bi bil skupnostni prostor, namenjen mreženju, ki bi omogočal tudi pospeševanje prodaje," je pojasnil Mevlja.

Nekaj novosti je v zadnjem obdobju doživel tudi UIP. V njem se je zamenjala lastniška struktura, dobil pa je tudi novo ime, in sicer od sedaj deluje kot OKS Istra, podjetniški in karierni inkubator. "Z novim imenom, delno pa tudi z nadgrajeno vsebino želimo nadaljevati z delom ter dobrim inovativnim idejam in podjetjem pomagati pri razvoju," je dejal Ćeklić. Svoje prostore so preselili v Šalaro, kjer so uvedli tudi logistični center, v katerem lahko njihovi 'inkubiranci' skladiščijo svojo robo, jo etiketirajo in na koncu tudi odpošiljajo.

V sklopu današnje predstavitve zaključka projekta je Kmetijski gozdarski zavod Nova Gorica predstavil Vodič po ekoloških kmetijah slovenske Istre, dr. Aleš Gačnik s Fakultete za turizem - Turistica Univerze na Primorskem pa je poudaril pomen medresorskega povezovanja. "Kmetijski sektor se mora povezovati tudi z drugimi sektorji, pred nami je nova era, v katero bo to z vidika prihodnosti nujno," je dejal, ob tem pa poudaril pomen ekološkega kmetijstva in gastronomije za turizem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija