ZAKAJ VLADA NE UPOŠTEVA PRIPOROČIL NIJZ? Inštitut je to predlagal že drugič

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sredo vladi priporočil, naj pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) začne veljati po sedmih oziroma 14 dneh od polnega cepljenja, so potrdili na NIJZ. Inštitut je to vladi predlagal že drugič.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je ob četrtkovem obisku Pomurja v izjavi medijem pojasnila, da so v posvetovalni skupini takoj, ko je vlada sprejela odlok, po katerem je pogoj PCT izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju proti covidu-19, podali mnenje o strokovni neustreznosti takšne odločitve. "Še vedno stojimo na tem stališču, ministrstvo je s tem seznanjeno. Kaj se bo zgodilo, pa je težko reči," je pojasnila Beovićeva.

Po smrti dvajsetletnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, se pojavljajo vprašanja o tem, ali bi morali pristojni cepljenje s cepivom Janssen prekiniti oziroma za določene starostne skupine omejiti že pred tragičnim dogodkom. Med drugim so člani iniciative Forum za demokracijo minuli teden v pisni izjavi vladi očitali, da je z odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT "preusmerjala ljudi k cepljenju s cepivom Janssen". "Državljani so verjeli, da so s potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT zaščiteni, čeprav bi se morali 14 dni še vedno testirati in ob stiku z okuženo osebo oditi v karanteno," so opozorili. Zdravniško zbornico in Komisijo za medicinsko etiko so člani foruma zato pozvali, naj raziščeta vlogo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ pri nastajanju in sprejemanju po njihovi oceni spornega odloka.

Beovićeva je v četrtek sicer poudarila, da bi se tudi ob začetku veljavnosti pogoja PCT sedem oziroma 14 dni po polnem cepljenju ljudje najverjetneje v večji meri odločali za cepivo Janssen, saj bi tudi takrat pogoj PCT dosegli veliko prej, kot če bi se cepili s cepivi Pfizerja, Moderne ali AstraZenece, pri katerih se cepi z dvema odmerkoma.

Vlada je namreč 27. avgusta spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja PCT torej ni treba več treba čakati še en ali dva tedna po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej. Za cepivo AstraZenece je sicer tak režim začel veljati s 14-dnevnim zamikom. Najhitreje tako oseba pogoj cepljenja izpolni pri cepljenju s cepivom Janssen, kjer je status polno cepljene osebe dosežen že po enem odmerku cepiva.

Posvetovalna skupina za cepljenje je nato 31. avgusta na sestanku oblikovala predlog, naj vlada v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi po sedmih dneh od polnega cepljenja, pri ostalih cepivih pa po 14 dneh od polnega cepljenja, torej tudi pri cepivu Janssen. Vlada predlogu ni sledila.

Na NIJZ so za STA tudi pojasnili, da so epidemiologi odsvetovali vladi, naj od Madžarske kupi 100.000 odmerkov cepiva. V sredini septembra je namreč zaradi proizvodnih in logističnih težav proizvajalca v Evropi začelo primanjkovati cepiva Janssen, v Sloveniji pa je bilo povpraševanje po tem cepivu večje od razpoložljivih količin. Ministrstvo za zdravje je zato NIJZ zaprosilo za mnenje v zvezi z dodatnim nakupom Janssna od Madžarske. "Stališče epidemiološke stroke NIJZ je bilo do nakupa dodatnih 100.000 odmerkov odklonilno. V mnenju smo izrazili zaskrbljenost glede nižje učinkovitosti cepiva Janssen, o kateri so že poročali iz nekaterih držav (Francija, Avstrija). Predlagali smo, da se cepljenje prednostno opravlja z mRNK cepivi in poudarili, da je iz javno zdravstvenega vidika bolje, da se povpraševanje po cepivu Janssen preusmeri na cepiva mRNK," so navedli za STA.

Komisija za medicinsko etiko pa poziva, naj se javnosti na razumljiv način pojasni, v čem se tako po učinku kot po stranskih učinkih med seboj razlikujejo cepiva proti covidu-19 različnih proizvajalcev in katera so za posamezne populacijske skupine najbolj primerna. "Korist cepljenja naj bo izkazano višja od morebitnih sopojavov. Ti naj se spremljajo, njihova pojavnost pa naj se s sprotnimi korektivnimi ukrepi kolikor mogoče omejuje," poudarjajo v komisiji. Dodajajo, da naj bo javnost tako o koristih kot stranskih učinkih cepljenja obveščena sproti.

V primeru kršenja strokovnih priporočil in etičnih načel, naj pristojna in pooblaščena stroka po mnenju komisije prouči tako vzroke kot posledice neustreznega ravnanja in sprejme ukrepe, ki naj preprečijo njegove ponovitve, še menijo v komisiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  16 .10. 2021 ob  17: 14
Ma ni tako hudo dej,sem se cepu edino kar me jebe da sem zacel malo laufat po tanovem in sem si nategnu tetivo
manemebasat |  15 .10. 2021 ob  22: 30
Z denarjem, ki so ga porabili za cepiva, bi zgradili pet novih bolnisnic in ne bi bilo treba zastrupljat prebivalstva.
Piero Panin |  15 .10. 2021 ob  21: 26
Ni stvar v tem da se pol virus ne bo prenasal,ampak z precepljenostjo ne bo se tvegalo da bodo bolnice polne pacijentov ki bodo rabli intenzivno nego,respirator in zdravnika zato bomo vlekli te blesave ukrepe se tri leta.
manemebasat |  15 .10. 2021 ob  17: 11
@magik ''NAJMANJ 15.910 SLOVENCEV HODI OKROG, SE OKUŽUJE IN OKUŽUJE DRUGE Z VEDNOSTJO IN DOVOLJENJEM VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV!'' Se vedno ti ni jasno, da CEPLJENI RAVNO TAKO PRENASATE VIRUS KOT NECEPLJENI! Daj si to ze enkrat ''vcepi'' v to betico!
magik |  15 .10. 2021 ob  12: 37
12
Še en od mojih številnih komentarjev na copy paste novice na Regional obala

magik | 29 .09. 2021 ob 14: 3910
Pretkanost Beovićeve, pobalinskega Fafangla in nesposobne vlade nima meja..... čiči, pa čaki je njihovo načelo!
Celo vrabci na strehi so že zdavnaj čivkali, da sta Jonsson in Astra Zeneca vprašljivi cepivi.
Polega tega je KATASTROFALNA NAPAKA, DA SE DOPUSTI, DA LJUDJE PRIDOBIJO DOKAZILO O CEPLJENJU TAKOJ PO CEPLJENJU Z JANSSENOM, KLJUB TEMU DA SE ZAŠČITA VZPOSTAVI ŠELE 14 DNI PO CEPLJENJU. Ravno s tem je vlada z vednostjo Beovićeve in ostalih podrepnikov sprožila naval na cepljenje z Janssenom.

Beovičeva, pobalinski Fafangel, nesposobna vlada, farmacevt Štrukelj, in ostali pajaci, pa čičali in čakali in še kar čičajo, pa čakajo!
magik |  15 .10. 2021 ob  12: 19
11
ZAKAJ VLADA NE UPOŠTEVA PRIPOROČIL NIJZ? Inštitut je to predlagal že drugič - pravi UREDNIŠTVO na Regional obala!
Spoštovano uredništvo, od vas ne pričakujemo zgolj to, da kot papagaji ponavljate za drugimi. Po toči zvoniti je prepozno!
OD VAS PRIČAKUJEMO, DA SPRAŠUJETE, RAZISKUJETE IN PREDVSEM, DA NAS PRAVOČASNO SEZNANJATE!

Upam, da vam ni odveč prošnja, da pridobite podatke o tem s katerimi cepivi so bili cepljeni tisti, ki so bili hospitalizirani na akutnih oddelkih in ločen podatek za hospitalizirane na intenzivnih oddelkih.

Prilagam enega od mojih na to temo številnih zapisov med komentarji na vaše copy paste novice.

magik | 21 .09. 2021 ob 18: 185
Gospa Beović bistveno zamolči.
Kljub temu, da je popolnoma jasno, da je oseba zaščitena šele 7 do 14 po cepljenju (odvisno od cepiva), se z VEDNOSTJO VLADE, BEOVIĆEVE IN PODOBNIH PODREPNIKOV DOVOLI, DA CEPLJENI DOBIJO POTRDILO O CEPLJENJU TAKOJ, KO SE CEPIJO.
Če omenimo samo cepivo Janssen - Od ponedeljka13.9. do 19.9.2021 se je 15.910 oseb cepilo s cepivom JANSSEN (vir Covid sledilnik) - potrdilo o cepljenju so dobili takoj, s tem zadostijo tudi pogoju PCT takoj!
Dejstvo pa je, da bodo zaščiteni šele 14 dni po prejemu cepiva!
NAJMANJ 15.910 SLOVENCEV HODI OKROG, SE OKUŽUJE IN OKUŽUJE DRUGE Z VEDNOSTJO IN DOVOLJENJEM VLADE IN NJENIH PODREPNIKOV!