ZAKAJ SO MLADE SLOVENKE NEZADOVOLJNE? Skoraj polovica jih ne načrtuje ali ne želi družine

Slovenija

Samo 47 odstotkov žensk med 20. in 35. letom je zadovoljnih s svojim trenutnim življenjskim standardom. Z zaposlitvijo ni zadovoljnih 44 odstotkov žensk, prav toliko jih je pripravljenih oditi v tujino, če zaposlitve ne dobijo, kažejo podatki Nefiksa. "Problematika zaposlovanja mladih žensk mora čim prej priti na politično agendo," so zapisali.

Pod okriljem zavoda za neformalno izobraževanje Nefiks so sodelujoče v projektu za izboljševanje položaja žensk na trgu dela Kolegice namreč izvedle anketo med mladimi ženskami. V njej je sodelovalo 500 žensk, starih od 20 do 35 let.

Anketa je med drugim pokazala, da ženske po 30. letu menijo, da so po krivici izpadle iz sistemskih ukrepov jamstva za mlade in imajo slabše možnosti za zaposlitev. V anketi se je izkazalo, da je za to skupino vstopanje na trg dela oteženo. Dlje časa so iskale zaposlitev, s svojo zaposlitvijo pa jih je zadovoljna manj kot polovica. 70 odstotkov pa jih meni, da so med izobraževanjem dobile premalo znanja za zaposlitev. Težave imajo tudi pri reševanju stanovanjskega problema.

Kar 90 odstotkov anketirank meni, da je v času izobraževanja premalo povezovanja s potencialnimi delodajalci. 73 odstotkov mladih žensk je odgovorilo tudi, da niso bile deležne kariernega svetovanja.

V gospodarstvu si želi zaposlitve 29 odstotkov mladih žensk, v nevladnih organizacijah pa 14 odstotkov. Iz tega ugotavljajo, da si 57 odstotkov mladih žensk najbolj želi zaposliti v javnem sektorju, ki jim nudi ustrezno varnost.

Zgolj 35 odstotkov žensk je dobilo zaposlitev v smeri in stopnji svoje izobrazbe, medtem ko jih 42 odstotkov dela na zase manj ustreznih delovnih mestih. 44 odstotkov mladih žensk s svojo zaposlitvijo ni zadovoljnih. S plačilom je zadovoljnih 41 odstotkov anketiranih. Med nezadovoljnimi 33 odstotkov žensk pričakuje izboljšanje, 21 odstotkov pa jih izboljšanja plače ne pričakuje.

Na Nefiksu ocenjujejo, da so mlade ženske pri iskanju zaposlitve proaktivne. "Številne mlade ženske zaposlitvene možnosti iščejo širše od svoje izobrazbe, pripravljene so se voziti več kot 20 kilometrov v eno smer, delajo na delovnih mestih, ki so nižja od njihove izobrazbe. 44 odstotkov bi se jih veliko raje zaposlilo doma, a če ne bodo dobile priložnosti, bodo odšle v tujino," so pojasnili.

Podobno je pri življenjskem standardu, saj je samo 47 odstotkov anketirank, vključno s študentkami, kjer je zadovoljstvo višje, zadovoljnih s svojim trenutnim standardom. Želenega standarda ne dosega 22 odstotkov vprašanih, komaj pa ga dosega 33 odstotkov.

Večno vprašanje pri zaposlovanju mladih žensk je načrtovanje družine, pišejo na Nefiksu. Raziskava je pokazala, da 44 odstotkov mladih žensk družine ne načrtuje ali je ne želi. "Glede na to, da so zajeli ženske v rodni dobi, je to visok odstotek mladih žensk, ki o tej tematiki ne razmišlja," so zapisali. Le sedmim odstotkom mladih žensk pa zaposlitev ne predstavlja pomembnega faktorja pri odločanju za družino.

Na Nefiksu ob tem podajajo tudi priporočila, na nekatere težave so opozorile tudi anketiranke. Predlagajo možnost opravljanja strokovnega izpita v okviru rednega izobraževanja, ustrezne stimulacije in subvencije, podkrepljene z mentorstvi, ženske kvote ter financiranje projektov, ki mlade ženske opolnomočijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  10 .08. 2019 ob  13: 03
Dodal bi: mlade Slovenke: Suada? Emina? Indira? Amira? .... take se ne bodo NIKOLI poročile tu v Sloveniji s slovenskim fantom, ker so že prodane nekomu južneje na Balkanu... ali pa, če imajo srečo nekomu z južnega Balkana, ki se že nahaja na območju RS ali višje v ES.
Stric iz ozadja |  10 .08. 2019 ob  13: 00
Kot običajno:

1. Mlade Slovenke ali mlade državljanke Slovenije?
2. Niso nezadovoljne!
3. Nočejo družinskih, partnerskih in materinskih OBVEZNOSTI, hočejo samo pravice.
4. Niso sposobne za vzdrževanje kakršnih koli resnejših družinskih, partnerskih ali materinskih odnosov.
5. So preveč zasedene z FB, selfiji, igricami, chati, prijateljicami,....
6. Se ne izplača, ker več zaslužijo z "samoprodajo" kot spremljevalke, stevardese, čistilke,.... po raznih zasebnih veselicah, hotelih,, plažah,....
7. Kdo pa lahko take "ženske" sploh vzdržuje: ne znajo kuhat, ne znajo šivat, ne znajo skrbeti za čistočo in higieno,.... TO STANE!!!

V pozitivnem smislu bom dodal le, da ne velja za vse... so tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo.