Zakaj smo zaljubljeni bolj neumni?

Erotika

Kdorkoli je bil vsaj enkrat zaljubljen, ve, kako zna med vsakdanjimi opravili popustiti koncentracija za učenje ali delo. Zakaj do tega pride?

Po najnovejši raziskavi, objavljeni v reviji "Motivation and Emotion", so sveže zaljubljeni manj sposobni osredotočenja in opravljanja nalog, ki od njih zahtevajo polno pozornost. Kot da bi jim možgani odpovedali!


"Na začetku romantične zveze in v prvem obdobju zaljubljenosti boste opazili, da vam je vse odveč in da se težko osredotočite na karkoli drugega, razen na svojo ljubljeno osebo," razlaga psiholog Henk van Steinbergen. Ta je skupaj s sodelavci na univerzi v Marylandu opravil raziskavo med 43 sveže zaljubljenimi posamezniki.

Zaljubljeni moški in ženske postanejo malodane obsedeni s svojimi občutki do te mere, da niso sposobni delati ničesar. Raziskave so pokazale, da pri tem vsi možganski centri delujejo popolnoma normalno, a ljudje enostavno niso sposobni razlikovati pomembne od manj pomembnih stvari. Bolj kot je zaljubljenost močna, manj je intelektualnega razuma.

Zakaj do tega pride, znanost še ni ugotovila. "Morda nas ljubezen sili, da ves svoj intelekt porabimo za razmišljanje o ljubljeni osebi. Treba je vedeti, da je romantika sama po sebi zelo zabavna in nas veseli, tako da je popolnoma naravno, da razmišljanje o tem prevaga nad vsakodnevnimi skrbmi," pojasnjuje Steinbergen. "Morda bi zadeva lahko delovala tudi v nasprotni smeri. Če bi nekdo popustil pri umskih nalogah, bi morda do nekoga občutil večjo ljubezen ..."

Deli novico: