ZAKAJ SE JANŠA ŠE NI ODZVAL NA GALETOVA RAZKRITJA? "Razmišlja, kako stvari pomesti pod preprogo; že riše novo tarčo"

Slovenija

Tudi včeraj so še odmevala razkritja četrtkove oddaje Tarča o nabavah opreme, potrebne v epidemiji covida-19. O domnevnih pritiskih na Zavod za blagovne rezerve je med drugim pričal uslužbenec zavoda Ivan Gale. Skupina na Facebooku v njegovo podporo ima že okoli 50.000 ljudi. Prvak Levice Luka Mesec vidi to kot opomin vladi, da ima oblast ljudstvo.

Koordinator Levice Luka Mesec meni, da to kaže na obstoj "močne kritične zavesti". "Teh skoraj 50.000 ljudi je treba brati kot opomin in opozorilo vladi, da ima v Sloveniji še vedno oblast ljudstvo, čeprav bi si kdo želel drugače," je navedel.

Molk premierja Janeza Janše po razkritjih v oddaji Televizije Slovenija je po njegovem mnenju pomenljiv. "Če sodimo, kako so se v prejšnjih situacijah odzvali, gre za to, da razmišljajo, kako stvar pomesti pod preprogo in s kakšno teorijo zarote prepričati ljudi, da niso krivi," je dejal.

Skrbi pa ga, kakšne bodo posledice tega. "Ko je bil razkrit primer Patria, so se spravili na celo pravosodje, ki so ga oklicali za krivosodje, videli smo deset let napadov na sodnike, proteste pred sodišči in podobno. Mislim, da Janša že riše novo tarčo, to so mediji z Radiotelevizijo Slovenija na čelu, ki je to afero razkrila," je dejal. Ob tem je pozval opozicijske stranke in ozaveščeno javnost, da naj stopijo v bran neodvisnemu preiskovalnemu novinarstvu in ne pustijo, da ga ta vlada pohodi.

Koalicija se je sicer dogovorila, da bodo pristojna ministrstva do torka pripravila poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije covida-19 ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Kot je v petek na Twitterju sporočil premier Janez Janša, bodo poročilo poslali v DZ, kjer bo možna celovita obravnava, po napovedih obrambnega ministra Mateja Tonina pa tudi vsem pristojnim organom pregona.

Ministra za obrambo in za gospodarstvo Matej Tonin in Zdravko Počivalšek sta sicer očitke zanikala. Počivalšek je zatrdil, da je za vse podpise pogodb odgovoren zavod za blagovne rezerve, ministrstvo za gospodarstvo pa da je od zavoda zahtevalo zgolj čim hitrejšo realizacijo že podpisanih pogodb.

Razkritja v Tarči so od podjetij v ospredje postavila predvsem Geneplanet, katerega direktor Marko Bitenc je za Televizijo Slovenija včeraj znova zavrnil podporo politike. Med glavnimi očitki glede poslovanja države z Geneplanetom je plačilo vnaprej, glede česar je Bitenc dejal, da gre za običajno prakso, ki se je držijo tudi pri poslovanju v drugih državah. Glede marže pa je dejal, da se lahko še precej spremeni, saj so stroški poslovanja v trenutnih razmerah drugačni.

V znak nasprotovanja ravnanju vlade se na družbenih omrežjih pojavljajo tudi pozivi k protestom. Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da objave na družbenih omrežjih in drugod spremljajo, po potrebi pa so pripravljeni ukrepati, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .04. 2020 ob  08: 48
-2
nima časa za čivkat, ker so njegovi v akciji ….. in najlažje je blatiti druge, da poveličuješ svoje dosežke....pod prejšnjo ali bilokatero vlado bi imeli enake ukrepe, le, da nam ne bi bilo treba gledati novinarskih konferenc brez novinarjev s kacini, kreki, hojsi in raznoraznimi lažnivimi naftalinarji
Milenko |  27 .04. 2020 ob  23: 24
Kot predsednik vlade bi se moral takoj odzvati. Glede na to, da se ni odzval je naredil napako, saj z molkom želi preveriti vsa dejstva in hkrati pridobiti tudi na času. Šarec je v takih situacijah (kljub temu, da je slabo vodil vlado) takoj odreagiral in na vzven dajal vtis človeka, ki spoštuje etične standarde. Predsednik vlade ima dve možnost : ali bo Počivalška poklical na odgovornost (kar bi bilo glede davkoplačevalcev edino prav), ali pa bo vseskupaj pometel pod prag, kar je tudi največja verjetnost. V kolikor bo to naredil bo s tem sebi naložil veliko mantro, ki ga bo spremljala do novih volitev.
vseved |  27 .04. 2020 ob  17: 22
@ Marijan Šubic , kot predsednik vlade bi se moral oglasiti ker lopovska združba krade naš - ne vem če tvoj , moj pa zagotovo - denar . In vedi, v deželi se ne zgodi nič brez Janševega blagoslova.
Marijan šubic |  27 .04. 2020 ob  17: 00
Zakaj bi se pa moral odzvati?
Nič ni bilo narobe,za eno največjih podjetij v Evropi za nabavo medicinske opreme,ki je bilo sposobno nabaviti respiratorje,je na blag.rez.poklical,povedal,da je bančna garancija in naj robo plačata Zakrajšek in Gale.Ker onadva nista več mogla pristavit lončka,je Gale sprožil akcijo,verjetno zato,ker je imel veliko masla na glavi v preteklih nabavah.
On ni žvižgač,ampak želi biti skesanec.
Tiramola  |  27 .04. 2020 ob  16: 14
Janez v penzijo.

Lukec pa za predsednika Severne Koreje.

Lp
vseved |  27 .04. 2020 ob  12: 02
-4
Janša šteje plen . Če ga je že dovolj se bo oglasil ,če ga ni se ne bo.