ZAKAJ NEKATERI TAKO ZGODAJ PRIČNEJO Z BOŽIČNIM OKRAŠEVANJEM? Razlog je sentimentalne narave

Trendi

Božično okrasje je del zadnjega meseca v letu, vendar obstajajo ljudje, ki ga privlečejo na plano in okrasijo dom že zelo zgodaj. Razlog vam bo najverjetneje raznežil srce.

Ljudje, ki so obsedeni z jelenčkom Rudolfom, okraski in kuhanim vinom, naj bi bili veliki nostalgiki in se zato prej prepustijo srečnim spominom na otroštvo, je pokazala 30-letna raziskava, ki so jo objavili v časopisu Environental Psychology. Cilj raziskave je bil razumeti, zakaj nekateri ljudje obožujejo Božič, medtem ko ga drugi sovražijo.

Kot zatrjuje psihoanalitik Steve McKeown, obstaja niz simptomatskih razlogov, zakaj nekateri zelo zgodaj ali celo obsedeno hitijo postavljati božično okrasje. Najverjetneje to počnejo iz povsem nostalgičnih razlogov, da doživijo čarovnijo ali nadoknadijo zanemarjanje iz preteklosti.

V svetu, polnem stresa in tesnobe, se ljudje radi ukvarjajo s stvarmi, ki jih osrečujejo. Božični okraski izzovejo močne občutke sreče iz otroštva. Kot še dodaja McKeown, je dekoracija enostavno sidro ali pot do tovrstnega vznemirjenja.

Psihoterapevtka Amy Morin trdi, da daljši prazniki, kot tisti ob koncu leta, vzbujajo občutek nostalgije, ta pa pomaga pri povezovanju ljudi z njihovo preteklostjo. Ljudem pomaga razumeti njihovo identiteto.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija