ZAKAJ JE DIREKTOR PIRANSKE OBČINSKE UPRAVE TRIKRAT PADEL NA STROKOVNEM IZPITU? Tomljanović odgovarja tako

Piran

V začetku preteklega leta je piranska občina iskala 'osebo z močnim karakterjem', ki bi zasedla prosto mesto direktorja občinske uprave (OU). Poročali smo o celotnem postopku, od objave oglasa pa do končne odločitve župana Đenia Zadkovića. Slednji je na funkcijo imenoval Daniela Tomljanovića, katerega je izbral med osmimi prijavljenimi kandidati. Tomljanović bi ob zasedbi direktorskega mesta po zakonu moral najkasneje v treh mesecih opraviti strokovni izpit iz upravnega postopka.

Spomnimo, Tomljanović je na mesto direktorja občinske uprave prestopil iz popolnoma druge branže. Diplomirani inženir s področja tehnologije prometa je pred tem zasedal mesto vodje tranzitnega oddelka pri mednarodnem ladjarju MSC – Mediterranean Shipping Company, kasneje pa je prevzel vodenje komerciale.

Med drugim je bil leta 2013 imenovan tudi na mesto izvršnega direktorja uprave Luke Koper d.d., dve leti pozneje pa je postal solastnik podjetja VV – LOG d.o.o. Prav njegove pretekle izkušnje v domačem in mednarodnem poslovnem okolju naj bi pri županu pretehtale, da je izmed osmih prijavljenih, na funkcijo imenoval ravno Tomljanovića. 

Daniel Tomljanović

Že v javnem natečaju piranske občine za zasedbo uradniškega delovnega mesta na položaju direktorja občinske uprave je bilo na podlagi 58. člena Zakona o javnih uslužbencih jasno navedeno naslednje: "Pri izbranem kandidatu se bo preverjalo tudi ali ima opravljen strokovni izpit iz upravnega postopka. V nasprotnem primeru bo moral izbrani kandidat strokovni izpit, v skladu z 31. členom Zakona o splošnem upravnem postopku opraviti najkasneje v treh mesecih od sklenitve delovnega razmerja".

Tomljanović že trikrat poskušal in bil neuspešen

Tomljanović ob prevzemu funkcije strokovnega izpita še ni imel opravljenega in ga še vedno ni uspešno opravil

Kot pojasnjuje Tomljanović, se je vse skupaj "zavleklo zaradi epidemije covida-19".

Priznava, da je bil na izpitu že trikrat neuspešen, a hkrati dodaja, da so bili prvi roki po prevzemu funkcije šele avgusta, da so izpitni roki pogosto zasedeni in tudi manj pogosti.

"Vsakega, ki misli, da gre za lahek izpit, vabim, da ga poskusi opraviti tudi sam," je še pripomnil. Izpostavlja tudi, da po zakonu ne more odločati o upravnih postopkih, "vendar so za odločanje na občini pooblaščene tudi vodje uradov". "Od prevzema funkcije ves čas delam, na dopustu nisem bil niti enega dne, razen takrat, ko sem se učil". 

Za komentar smo vprašali tudi pristojne na občinski upravi Piran, vendar njihove odgovore še čakamo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  03 .02. 2021 ob  20: 13
Ma kaj se sploh prijavljajo na funkcije, ki jim niso kos.
Prav smešno
Menebriga |  03 .02. 2021 ob  13: 52
13
Dajte no, gospod direktor, ne smešite se s takimi prozornimi izgovori. Saj ste vendar fakultetno izobraženi, razen, če...... Raje se pozanimajte, koliko ljudi je opravilo izpit iz ZUP v prvem poskusu, pa sploh niso zaposleni v javnem sektorju ali lokalni samoupravi. Mogoče bi mu lahko nudil inštrukcije iz ZUP njegov strankarski kolega in občinski svetnik. Ta mora ZUP poznati v detajle, ko pri svojem delu izdaja gradbena dovoljenja. Občinska kadrovska služba, ali mu daste za vsako opravljanje izpita študijski dopust? Kdo mu plača izpit in potne stroške za v Ljubljano? Vam, gospod župan pa - ta vaša kadrovska izbira je bila strel v koleno in zanjo vas bo še bolela glava.
Ratman |  03 .02. 2021 ob  07: 29
47
Držimo pesti, da vam uspe vsaj v četrto ali peto, šesto... Enkrat pač... Upamo le, da si to sami plačujete... Ste pomislili na inštrukcije?
Strinjamo se, da nima smisla jemati nekoga, ki ima ta izpit že opravljen, saj bi po vsej verjetnosti preveč izstopal iz trenutne garniture...