ZAJETJE TALCEV V TEKSAŠKI SINAGOGI: Protiteroristična policija aretirala dva najstnika (VIDEO)

Kronika

V povezavi s sobotnim zajetjem talcev v sinagogi v ameriški zvezni državi Teksas je v nedeljo britanska policija v Manchestru aretirala dva najstnika. Brat domnevnega napadalca, sicer britanskega državljana, je sporočil, da je imel ugrabitelj težave z duševnim zdravjem.

"Na jugu Manchestra sta bila drevi pridržana dva najstnika. Ostajata v priporu," je v nedeljo zvečer sporočila lokalna policija. Pridržala ju je britanska protiteroristična policija, ki ju je tudi zaslišala v povezavi z zajetjem talcev v ZDA.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sicer pred tem navedel, da "ni znakov", da bi bil v zajetje talcev v sinagogi v kraju Colleyville poleg 44-letnega domnevnega napadalca Malika Faisala Akrama vpleten še kdo. 44-letni britanski državljan je bil ustreljen, pri čemer je umrl.

Moški, ki se je predstavil kot Akramov brat Gulbar, je medtem na Facebooku zapisal, da je imel brat težave z duševnim zdravjem. "Kot družina bi radi sporočili, da ne opravičujemo njegovih dejanj in bi se radi iskreno opravičili vsem žrtvam, vpletenim v ta nesrečni incident," je sporočil.

Dodal je, da so v stikih s teksaškimi oblastmi, in izrazil upanje, da bodo lahko dobili bratovo truplo, da bi ga lahko pokopali.

V sinagogi v majhnem mestecu v Teksasu je moški v soboto zajel štiri talce, med njimi priljubljenega lokalnega rabina Charlieja Cytron-Walkerja. Po več kot desetih urah napetosti je policija vdrla v sinagogo in nepoškodovane osvobodila še zadnje tri talce.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejanje označil za terorizem. Obenem je posredno potrdil navedbe, da je ugrabitelj zahteval izpustitev pakistanske znanstvenice Afije Sidiki, ki je bila leta 2010 v New Yorku obsojena na 86 let zapora zaradi domnevnega umora ameriških agentov v Afganistanu. Kazen prestaja v zaporu v Teksasu.

Njen odvetnik je sporočil, da Sidikijeva "nikakor ni povezana" z zajetjem talcev, in to dejanje obsodil.

Kot "dejanje terorizma in antisemitizma" je incident obsodila tudi britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Deli novico: