ZAJC MED DVEMA OGNJEMA: Kmetje rožljajo s protesti, društvo za dobrobit živali pri njem s peticijo

Slovenija

Sindikat kmetov Slovenije ugotavlja, da so njegove dosedanje aktivnosti in pritiski zaradi napadov zveri spodbudili vlado k večji aktivnosti. Za soboto napovedanega protesta v Jelšanah zato ne bo, ga pa bodo pripravili 24. avgusta v Gornji Radgoni. Pred tem se bodo v torek sestali s predsednikom vlade in kmetijsko ministrico.

Po večmesečnem opozarjanju na vse pogostejše napade divjih zveri na rejne živali je Sindikat kmetov Slovenije 10. avgusta v Velikih Laščah organiziral protestni shod, na katerem je nekaj sto kmetov vlado in druge pristojne opozorilo, da jih je "že zdavnaj minilo potrpljenje". Slovenija po njihovih besedah ne sme postati zverinjak, med drugim pa so zahtevali tudi takojšen odstop okoljskega ministra Simona Zajca.

Do uresničitve zahtev so napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti. Za to soboto so napovedali protestni shod v Jelšanah, za naslednjo v Gornji Radgoni, še teden dni pozneje pa so zagrozili s prihodom v Ljubljano pred poslopje državnega zbora. Zdaj so protestni shod v Jelšanah odpovedali, ob čemer vse, ki so se že pripravljali za organiziran avtobusni ali individualni prihod, kot tudi vse, ki so bili kakorkoli vključeni v njegovo pripravo, obveščajo, da je prestavljen na 24. avgust v Gornji Radgoni. Začel se bo ob 10. uri, ko bo na sejmišču odprtje 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra.

"V Sindikatu kmetov Slovenije se zavedamo zahtevnosti problematike in želimo prispevati h konstruktivnemu iskanju rešitev," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost ter dodali, da so se za prestavitev protestnega shoda za teden dni odločili, da bi vlada dobila še nekaj časa za vzpostavitev pogojev in dejanski začetek odstrela volkov, predsednik vlade pa za razmislek o odgovornosti ministra Zajca. Medtem se pripravljajo tudi na za torek napovedano srečanje s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Zajc je pozive k odstopu že večkrat zavrnil ter jih označil za "poceni nabiranje političnih točk". Je pa s predstavniki ključnih deležnikov prejšnji teden dorekel nekatere spremembe, ki naj bi povečale učinkovit odstrela volka. Potem ko so lovci opozorili, da je območje odvzema preveč ozko določeno, posledično pa, da se bojijo kazni, so se na sestanku dogovorili o rešitvi, ki naj bi postopek odstrela olajšala. Z njo se spreminja postopek za odstrel volka tako po interventnem zakonu kot po posebnih odločbah.

Vendar se s tem še ni vzpostavilo vseh pogojev za pospešen odstrel volkov v ogroženih okoljih, opozarjajo v sindikatu kmetov. Lovci namreč niso dobili dodatnih možnosti za odstrel. Izmed okoli sto volkov še naprej lahko trenutno odstrelijo ali odlovijo zgolj tri, do konca leta pa skupno devet. Če pri tem odstrelijo napačnega, tako lovcu kot njegovi lovski družini grozi visoka kazen, so zapisali. Od Šarca v sindikatu pričakujejo, da bo nemudoma uporabil vse razpoložljive vzvode za zaščito kmetov in drugih prebivalcev na podeželju ter njihovega premoženja.

S peticijo za odpravo interventnega zakona o odstrelu medveda in volka

Medtem pa je Društvo za dobrobit živali Anima danes okoljskemu ministru Zajcu predalo okoli 13.500 podpisov ljudi, ki so proti odstrelu medvedov in volkov. Vladi predlagajo moratorij na interventni zakon in pozivajo k dialogu za iskanje dolgoročne nenasilne rešitve.

"Odstrela nismo preprečili," je bila po sestanku v Ljubljani razočarana Andreja Galinec z Raven na Koroškem, pobudnica peticije. "Dobili smo odgovor, da se zakona ne bo ustavilo," je dodala Nevenka Lukić Rojšek iz društva Anima, ki je Galinčevi pomagalo zbirati podpise. V izjavi, ki so jo predali ministru, so vladi predlagali, da takoj razglasi moratorij na interventni zakon, ministrstvo pa pozvali, naj oblikuje delovno skupino, ki bo analizirala stanje in brez političnih pritiskov poiskala naravi prijazne rešitve. "Zavzemamo se za konstruktiven dialog vseh prizadetih in dolgoročne nenasilne ukrepe za sobivanje človeka z medvedom in volkom," je dejala Lukić Rojškova. 

Minister je na sestanku poudaril, da interventni zakon "rešuje perečo problematiko prenamnožitve medveda in volka in je v tem trenutku potreben, da se populacijo spravi nazaj na raven ugodnega stanja, ki je ugodno tudi za življenje lokalnega prebivalstva", so sporočili z ministrstva. Zajc je tudi napovedal, da se bo pri okoljskih ministrih EU pozanimal, ali obstaja možnost, da bi katera izmed evropskih držav sprejela slovenske medvede in volkove. Ob tem je poudaril, da se mora vprašanje prenamnožitve in uravnavanja populacije medveda in volka čim prej umakniti iz politike in se vrniti k stroki.

Odstrel ni rešitev

Odstrel ni rešitev, poudarjajo podpisniki peticije, ampak je "problem sam po sebi in utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave". Ugotavljajo, da Slovenija tudi na področju sobivanja človeka z medvedom in volkom brezbrižno čaka na intervencijo in morda kazen Evropske komisije zaradi kršenja evropske direktive o habitatih, "namesto da bi ob svoji izjemni biotski raznovrstnosti prevzela vodilno vlogo v Evropi pri iskanju pravih rešitev za ohranitev narave, od katere je odvisna tudi ohranitev človeške vrste".

"Razumemo, da so rejci v težavnem položaju, hudo nam je za njihove živali, a obenem verjamemo, da dokler rejci zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih omogoča država, njihovo pozivanje k pokolu medvedov in volkov samo zato, ker je to najlažje, nikakor ni upravičeno," so navedli v izjavi. Dodali so, da je v Sloveniji "22.000 oboroženih ljudi, ki štejejo za lovce", med katerimi so nedvomno takšni, ki svojo nalogo varuhov gozdov jemljejo resno, so pa tudi številni, ki iz lova delajo "dober posel in kruto zabavo na škodo divjadi""Gozd s svojimi prebivalci ni izključno domena lovcev. Gozd je naše izjemno, zdravilno skupno dobro, za katero si vsi državljani delimo skrb in odgovornost," so poudarili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  16 .08. 2019 ob  14: 13
Na Hrvaškem v Bosni, Srbiji, Makedoniji, Romuniji, Albaniji, Grčiji, itn.....imajo veliko več volkov, ter veliko manj težav z volkovi, ker imajo tam pastirje, in njihove pomočnike Šarplanince.....