ZAHTEVAJO ODSTOP "NESPOSOBNE" UPRAVE: Stavkali bodo, dokler jim ne izplačajo zaostale plače

Istra

Zaposleni v puljskem Uljaniku in reški ladjedelnici 3. maj, torej v skupini Uljanik, ki so ob 7. uri zaradi neizplačanih julijskih plač začeli stavko, nameravajo vztrajati, dokler jim vodstvo ne izplača zaostale plače. Poleg tega so danes na shodu v Pulju zahtevali tudi odstop uprave družbe.

Predstavniki stavkovnega odbora in sindikatov so po srečanju z upravo povedali, da bodo nadaljevali stavko, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve glede izplačila julijskih plač. Obenem se zavedajo, da družba nima denarja za plače. Ocenili so, da je za stanje v Uljaniku odgovorna uprava, ki niti po današnjih pogovorih ne namerava odstopiti. Menijo, da je rešitev možno poiskati samo na vladni ravni.

Eden voditeljev sindikata kovinarjev Rajko Kutlača je na novinarski konferenci v Pulju pojasnil, da s stavko želijo pritisniti tudi na hrvaško vlado, naj se že na svoji četrtkovi seji izjasni ali podpira obstoj ladjedelništva na Hrvaškem. Pozval je hrvaško vlado, naj delavcem omogoči "preživetje". Predstavniki sindikatov so tudi opozorili, da bo veliko delavcev Uljanik Grupe zapustilo ladjedelnici v Pulju in na Reki ter poiskalo službe v drugih državah, "ker je delavcem dovolj igric" z družbo.

Iz uprave Uljanika so po srečanju s predstavniki stavkovnega odbora kratko sporočili, da razumejo nezadovoljstvo delavcev ter da so v nenehnem stiku z vsemi državnimi institucijami, s katerimi iščejo izhod iz krize. Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je danes v Zagrebu novinarjem izjavil, da vlada ni samo opazovalec stanja v Uljanik grupi temveč poskuša priti do rešitve. Po današnji seji ožjega kabineta vlade je poudaril je, da je manevrski prostor vlade zožen, a bodo vztrajali pri reševanju problemov.

Stavkajo vsi, razen varnostnikov, gasilcev in dežurnih služb

V skupini Uljanik je približno 4500 zaposlenih davi začelo stavkati na svojih delovnih mestih. Stavkajo vsi, razen varnostnikov, gasilcev in dežurnih služb, je novinarjem na Reki povedal predstavnik sindikata kovinarjev Veljko Todorović. Delavci v puljski ladjedelnici so na razmere v skupini opozorili na današnjem shodu, na katerem so zahtevali tudi odstop "nesposobne" uprave družbe, ki da je odgovorna za slabo stanje v Uljaniku. Zahtevajo dolgoročne rešitve, ki bi zagotovile obstoj ladjedelništva v Pulju in na Reki.

Do uprave kritičen tudi minister za upravo

Uprava Uljanika naj bi po neuradnih podatkih do konca tedna nakazala julijske plače, kar bo pomenilo tudi konec stavke.

Do uprave Uljanika je bil danes kritičen tudi minister za upravo Lovro Kuščević. Ta je pred začetkom seje ožjega kabineta vlade poudaril, naj se vodstvo Uljanika "bolj resno" posveča iskanju izhoda iz krize. Kot je dejal, je Uljanik "veliki problem za hrvaško gospodarstvo", odgovornost za stanje v podjetju ni na vladi, ker gre za zasebno podjetje, se pa je vlada vključila v reševanje težav v tej ladjedelniški skupini.

O razmerah v Uljaniku so sicer že v torek govorili trije pristojni ministri. Gospodarski minister Darko Horvat je po srečanju pojasnil, da vlada išče način, da bi delavcem Uljanika zagotovila vsaj dve plači, a so koraki vlade odvisni od odgovora Bruslja na načrt prestrukturiranja družbe, ki ga je vodstvo tja poslalo prejšnji mesec.

Hrvaška odgovor Bruslja na načrt sanacije pričakuje najpozneje septembra

Načrt prestrukturiranja predvideva vlogo države in strateškega partnerja, ki naj bi zagotovili stabilizacijo poslovanja. Za že sklenjena ambiciozna naročila 17 ladij pa nujno potrebujejo 580 milijonov evrov.

Deli novico:

jurij |  22 .08. 2018 ob  15: 24
hrvaška je na psu. Rešuje jo samo turizem, ampak tudi to bojo zafurali če bodo tako požrešni.
koprčan |  22 .08. 2018 ob  13: 52
pri nas lahko samo sanjamo, da se bodo sindikati tako zedinili in delavce popeljali v stavko vse do izpolnitve zahtev!
atomski zdesna |  22 .08. 2018 ob  13: 00
adijo še en nekdanji ponos !
Dutb |  22 .08. 2018 ob  11: 52
Ne se bat.. Naslednje leto bo podobno v koprski luki...