ZAHODNI SOSEDJE V RAHLJANJE UKREPOV: Končno naj bi se odprle tudi diskoteke

Svet

Italijanska vlada se je odločila za skrajšanje karantene tudi necepljenim proti covidu-19, če po stiku z okuženo osebo ne kažejo simptomov okužbe s koronavirusom. Karanteno so jim skrajšali z deset na pet dni, so minuli konec tedna sporočili z ministrstva za zdravje v Rimu. Razmišljajo tudi o odpravi pogoja PC za dostop do delovnega mesta ali javnega prometa.

Poleg tega so se v državi zaradi upadanja števila novih okužb že odločili tudi za postopno odpravljanje omejevalnih ukrepov. Prihodnji petek bi lahko svoja vrata vnovič odprle diskoteke in lokali, v katerih se pleše. Tudi mask na prostem ne bo treba več nositi, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Pierpaolo Sileri.

Razmišljajo pa tudi o odpravi covidnega potrdila o cepljenosti ali prebolelosti, ki je sedaj potrebno za prihod na delo, obisk lokalov in uporabo javnega prometa. To se bo vsekakor zgodilo, ko bo virusa v populaciji malo, kdaj pa bo to, je zaenkrat še težko napovedati, je še dejal Sileri.

Želi si tudi čim večjo precepljenost prebivalstva, čeprav se zaveda, da popolne precepljenosti ne bo mogoče doseči. Je pa stopnja precepljenosti v državi visoka. 91 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, je prejelo najmanj en odmerek cepiva, 88 odstotkov dva, okoli 35 milijonov pa že tudi poživitveni odmerek. A okoli štirje milijoni prebivalcev, starejših od 20 let, in 1,8 milijona Italijanov nad 50 let še ni cepljenih. Čeprav za slednje od 1. februarja velja obvezno cepljenje in necepljenim grozi tudi globa.

Kljub temu so na ministrstvu optimistični zaradi visoke stopnje precepljenosti. "To nam bo omogočilo, da bomo začeli novo poglavje v boju proti koronavirusu," je dejal minister za zdravje Roberto Speranza. Položaj se po njegovih besedah izboljšuje, a kljub temu ostajajo previdni. "Se pa številke prvič po več tednih izboljšujejo in jih opazujemo z optimizmom," je po poročanju APA še dejal Speranza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija