ZAHODNI BALKAN PRED VSTOPOM V EU: "Bistveno je, da države dobijo jasen signal, kdaj lahko pričakujejo vključitev"

Slovenija

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes na Brdu pri Kranju gostil srečanje predsednikov parlamentov držav Zahodnega Balkana. Zorčič je poudaril, da mora EU tem državam dati jasen znak, kdaj lahko pričakujejo vključitev v EU. Za jasnost EU glede širitve sta se zavzela tudi predsednika srbskega in črnogorskega parlamenta.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju na Brdu pri Kranju povedal Zorčič, je bil namen tega srečanja, da se širitveni proces EU na Zahodni Balkan ohrani na mizi in ga tudi pospeši. Poudaril je, da se zdi, da "ta proces ni samo zastal, ampak se je celo obrnil v napačno smer".

Po njegovih besedah parlamenti nekaterih držav Zahodnega Balkana EU in pridruževanja povezavi ne vidijo več kot prihodnost. V nekaterih državah so obupali nad signali iz EU, pri čemer po drugi strani nadaljujejo potrebne reforme za pridružitev.

"Bistveno je to, da tudi EU da jasen signal državam, kdaj lahko pričakujejo vključitev," je poudaril predsednik DZ.

Igor Zorčič

To je izpostavil tudi predsednik srbske narodne skupščine Ivica Dačić. Dejal je, da mora EU povedati, kdaj bo sprejela države Zahodnega Balkana. Izpostavil pa je, da si zaslužijo iskren odnos.

Predsednik črnogorske skupščine Aleksa Bečić pa je ob tem poudaril, da ni alternative za širitev EU na Zahodni Balkan. Tudi on je zahteval odgovor od EU, ali ta proces še živi.

Srečanja so se poleg Zorčiča, Dačića in Bečića udeležili še predsednika parlamentov BiH in Severne Makedonije ter podpredsednica albanskega parlamenta. Predsednik kosovskega parlamenta se je po Zorčičevih besedah opravičil.

Predsednike parlamentov držav Zahodnega Balkana so uvodoma nagovorili predsednik DZ, predsednik republike Borut Pahor, minister za zunanje zadeve Anže Logar in predsednica parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Monika Gregorčič.

Popoldne se bo srečanje predsednikov nadaljevalo z dialogom z mladimi iz regije Zahodnega Balkana in Slovenije. Razprava na temo Mladi iz regije Zahodnega Balkana in Evropska unija bo potekala v okviru konference o prihodnosti Evrope.

Širitev EU na Zahodni Balkan je sicer ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU. Predsedstvo prihodnji teden pripravlja tudi vrh EU-Zahodni Balkan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija