ZAČENJAJO SE 55. ŠTUDIJSKI DNEVI DRAGA 2020: "Nočemo se odpovedati normalnosti, ki je navsezadnje podlaga življenja" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Od danes do nedelje bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu potekali 55. Študijski dnevi Draga 2020 v organizaciji Društva slovenskih izobražencev (DSI) iz Trsta. Ti bodo v znamenju podobnosti in razlik med slovenščino v Italiji in standardno slovenščino, predvojnega primorskega upora fašizmu in podobe Cerkve v času krize.

Peterlinova nagrada

Organizatorji so študijske dneve hoteli izpeljati kljub pandemiji novega koronavirusa in to, kot so zapisali v priložnostnem biltenu, "ne zato, ker bi nam bilo všeč tveganje, pač pa, ker se nočemo odpovedati normalnosti, ki je navsezadnje podlaga življenja in produktivnih medčloveških odnosov".

Draga 2020 se bo začela popoldne z okroglo mizo na temo Slovenski jezik v Italiji in standardna slovenščina: blizu ali daleč? O tem bodo govorili jezikoslovec Kozma Ahačič, prevajalki in tolmački Laura Sgubin in Fedra Paclich ter slovenistki Maja Melinc Mlekuž in Jadranka Cergol.

Kozma Ahačič

Drugi dan Drage v soboto bo v znamenju predavanja zgodovinarjev Egona Pelikana in Renata Podberšiča ml. o predvojnem primorskem uporu fašizmu, ki bo ob 16.30, medtem ko bo ob 19. uri na sporedu predvajanje radijske igre Brune Pertot Srca, ki se ljubijo, se iščejo in se vselej najdejo.

Študijski dnevi bodo dosegli vrhunec v nedeljo. Ob 9. uri bo tradicionalna maša za udeležence Drage, ki jo bo daroval celovški škof Jože Marketz, ki bo nato tudi predaval na temo Kdo pa smo, ko so cerkve zaprte?

Popoldne bo slovesna podelitev že 9. Peterlinove nagrade, ki jo bo letos prejel koroški kulturni in družbeni delavec Nužej Tolmajer. 55. študijske dneve pa bo ob 16. uri sklenilo predavanje nekdanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika na temo Pomen odgovornega ravnanja z naravnimi viri v globalno povezanem svetu.

V dogajanje Drage 2020 se bodo v soboto vključili tudi mladi, ki se bodo ob 10. uri srečali z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch. Dogodek prirejata novinarski krožek Mladih v odkrivanju skupnih poti in Slovenski kulturni klub.

Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa bo število obiskovalcev v šotoru v parku Finžgarjevega doma omejeno. Dogajanju pa bo mogoče slediti na družabnem omrežju Facebook in spletnem kanalu YouTube, kjer se bo mogoče tudi pisno javiti k razpravi. Več informacij in povezavo do neposrednega prenosa je mogoče najti na spletni strani www.draga-dsi.org.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija