ZAČENJA SE NAJHUJŠA VROČINA: Obalne občine svetujejo, kako jo premostiti

Koper

Vročina na jugu Evrope popušča, začenja pa se na severu stare celine, kjer so za prihodnje dni napovedani novi temperaturni rekordi. To pomeni še hujšo sušo, manj pridelane hrane, vse manj pitne vode in veliko nevarnost uničujočih požarov. Takšni vremenski ekstremi nimajo ugodnega učinka na zdravje ljudi. V slovenskem Primorju se bodo temperature danes povzpele do 32, na Goriškem in Vipavskem pa do 35 stopinj Celzija. Jutri bo še topleje.

Vročinski val naj bi se po napovedih stopnjeval do konca tedna oziroma do ponedeljka, ko naj bi prišla nad naše kraje hladnejša vremenska fronta. Peklenski ne bodo samo dnevi, ampak tudi noči. V italijanskih mestih pričakujejo, da se bodo od srede do sobote čez dan temperature povzpele do 40, ponoči pa naj se ne bi spustile pod 30 stopinj Celzija.

Možne bodo občasne krajevne nevihte, ki pa ne bodo bistveno spremenile razmer. Suša traja že več mesecev. Da bi se v podtalnicah karkoli poznalo, bi moralo v nekaj dneh pasti vsaj nekaj sto mililitrov padavin. Veliko količino padavin namreč počrpajo rastline še preden pride ta do podtalnice.

Letošnje poletje najbolj hladno od vseh prihodnjih

Pridelek paradižnika v Italiji, ki je največja evropska pridelovalka, bo letos za 11 odstotkov manjši. Paprik, melon, lubenic, jajčevcev in marelic, ki nimajo več pogojev za rast, bo ponekod celo za 70 odstotkov manj. Krme za živali in koruze bo za 50 odstotkov manj, 20 odstotkov manj bo mleka, 30 odstotkov manj bo riža in pšenice, 20 odstotkov manj bo tudi školjk iz gojišč ob izlivu reke Pad, ki je izsušen. Nekoliko cinična tolažba, pa vendar, letošnje poletje naj bi bilo najbolj hladno od vseh prihodnjih.

Pomanjkanje vode močno pesti obalne občine in vročinski val, ki je pred nami situacijo le še poslabšuje. Vpliva pa tudi na zdravje ljudi, ki se v času vročine bolj utrudimo, se težje koncentriramo, pa tudi počasneje odzivamo. Še posebej vpliva vročina na počutje starejših, ljudi s prekomerno telesno težo, bolnikov in majhnih otrok. Daljši kot je vročinski val, težje ga prenašamo. Stavbe se pregrejejo in ponoči oddajajo akumulirano toploto.

Obremenjujoče vplive vročine na naše zdravje in počutje pa se da vsaj malce omiliti. Že s pitjem vode, z lahkimi in zračnimi oblačili svetlejših barv, izogibanjem prevelikemu fizičnemu naporu in slamnikom na glavi lahko naredimo veliko.

Občina Izola: Preprečite dodatno segrevanje

"Da si vsak dan povsem odpočijete od vročine, se več ur zadržujte v okolju, ki ni toplotno obremenjujoče. Toplotna obremenitev je večja v urbanih območjih kot na podeželju in če imate možnost, se umaknite v naravo," svetujejo na izolski občini. Ponoči dobro prezračite stanovanja in delovne prostore, čez dan pa zastrite okna in preprečite dodatno segrevanje.

Med vožnjo bodite pozorni, da temperaturna razlika med notranjostjo vozila in zunanjim zrakom ne bo prevelika. Na parkirišču pokrijte zadnje in sprednje steklo oziroma armaturno ploščo. Še bolj kot za jeklenega konjička pa poskrbite za domače živali, zagotovite jim senco in pitno vodo, dodajajo na izolski občini.

Zaradi visokih koncentracij ozona v ozračju pride lahko zlasti pri otrocih, starejših in fizično aktivnih ljudeh do oteženega dihanja, kašlja, tesnobe v prsnem košu in pekočega občutka v očeh.

S podobnimi opozorili se obračajo na občane tudi na koprski mestni občini, vsi pa največjo pozornost polagajo na smotrno porabo pitne vode. Če je oskrba s pitno vodo iz javnega vodovoda slabša oziroma je voda iz pipe motna, jo je nujno potrebno prekuhavati. Vodo bo obvezno potrebno prekuhavati tudi, če pride do vse bolj verjetne redukcije.

BONUS VIDEO: Sončna očala za 10 ali več 100 evrov?

Nasvet naših non za vroče dni

Da none najbolje vedo, je dobro znano in tudi za vročino imajo preudaren nasvet. Z mrzlo vodo si večkrat pljusknite v obraz ali si umijte celoten obraz. Na podoben način si zmočite še predel vratu oziroma vratnih žil. Nekaj mrzle vode spustite na zapestja. Za minuto si s hladno prho stuširajte noge od kolen navzdol do stopal. Ohladilo vas bo.

Danes bo v slovenskem Primoju jasno. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 32 °C. Popoldne bo zapihal maestral. Morje bo mirno do rahlo vzvalovano (1-2). Vidljivost bo nad 10 km. Najvišje dnevne temperature drugod po državi bodo od 29 do 32, na Goriškem in v Vipavski dolini do 35 °C.

Jutri bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, v krajih s šibko burjo okoli 20, najvišje dnevne od 31 do 36 °C.

Opozorilo

Na Krasu in v Slovenski Istri je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Od srede naprej bo po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Obeti

V četrtek in petek bo sončno in zelo vroče. V četrtek popoldne ali zvečer bodo nastale posamezne vročinske nevihte.

Vremenska slika

Nad srednjo Evropo, Alpami in Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severnimi vetrovi zelo topel in suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Pretežno jasno bo in vroče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  19 .07. 2022 ob  12: 10
''Nekoliko cinična tolažba, pa vendar, letošnje poletje naj bi bilo najbolj hladno od vseh prihodnjih.''

kaj to pomeni prihodnjih ? da bo vsako leto topleje ?
Martin Kacur |  19 .07. 2022 ob  11: 47
in kaj je nauk te zgodbe?