ZAČENJA SE LOKALNO "PREDVOLILNO OBDOBJE": Zora Mužinić v "napad" proti Zadkoviću

Piran

"Meščani smo pričakovali ponudbo svežega, postrežnega mesa, ne pa še eno gastronomsko-vinotečno prodajalno," so v dopisu piranskemu županu Đeniu Zadkoviću zapisali v Krajevni skupnosti (KS) Piran. Gre za prostor v lasti občine na Zelenjavnem trgu oziroma na tržnici v starem delu mesta, v katerem naj bi namesto mesnice odslej našla prostor prodajalna s tipičnimi istrskimi gastronomskimi izdelki. Po vsem, kar se zapira v Piranu, so v krajevni skupnosti najverjetneje upravičeno besni. Za v petek je sklican zbor krajanov, pripravljena pa je tudi že peticija 'Za boljšo oskrbo mesta Piran'.

"V Piranu ni več banke, mnogih trgovin in storitvenih dejavnosti, sesula se je vsebina zdravstvenega doma, negotova je prihodnost pošte," navaja predsednica piranske krajevne skupnosti Zora Mužinić. Ko je občina objavila javni poziv za oddajo prostora v najem, ni navedla, da bo izbrani prodajni program namenjen obiskovalcem in turistom, so besni v krajevni skupnosti.

"Gastronomsko-vinotečna prodajalna z vzorcem v plastiki vakumiranega mesa 'višje kakovsti'. Koliko vinotek imamo v mestu? Potrebujemo še eno? Koliko imamo ponudnikov istrskih delikates, sira, oljčnega olja, marmelad, tartufov? Potrebujemo še eno? Kje pa lahko kupimo sveže meso? Nikjer," odgovarja Muženićeva.

Ker so prepričani, da tržnica s sadjem, zelenjavo, ribarnico in pekarno potrebuje tudi mesnico oziroma dnevno ponudbo svežega mesa, so za petek, 13. maja, ob 19.00 sklicali na Zelenjavnem trgu zbor krajanov. "Prešteli bomo podpise naše peticije in jih v ponedeljek, 16. maja, izročili županu," napovedujejo v krajevni skupnosti.

Da v prostorih piranske mesnice ne želijo vinoteke, so napisali tudi v dopisu županu Zadkoviću. "Komentirali ste, da se v Piranu ne da preživeti z nobeno dejavnostjo. Zato smo še toliko bolj začudeni, da ni dobil priložnosti inovativen in povezovalen piranski podjetnik, ki je k sodelovanju povabil domačega mesarja iz Lucije. S tem je izpolnil pričakovanja in potrebe nas domačinov, ki živimo v Piranu," so zapisali in dodali:

"V našem mestu bi prvi uveljavil okolju in ljudem prijazen način nakupa z lastno embalažo. V podporo izvajalcem deficitarnih dejavnosti v poslovnih prostorih v lasti občine je z odlokom omogočena znižana najemnina. Izbrani ponudnik ne bo opravljal deficitarne dejavnosti."

Ob tem v krajevni skupnosti dodajajo, da si za pridobitev "ene dobre mesnice" v mestu prizadevajo že leta in to skupaj z občino. "Naslednji teden vam bomo izročili peticijo 'Za boljšo oskrbo v mestu Piran'," so še zapisali v dopisu Zadkoviću in ga povabili na petkovo srečanje s krajani na Zelenjavni trg.

Kot je zapisano v peticiji, zahtevajo, naj bo poleg ribarnice ter stojnic z zelenjavo in sadjem na tržnici odprta tudi mesnica s svežim mesom. Na javno zbiranje ponudb za oddajo občinskega prostora v najem sta se prijavila dva ponudnika s podobnim prodajnim programom, le eden od njiju pa je zagotavljal prodajo svežega mesa v sodelovanju z mesarjem iz Lucije.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

"Izbran ni bil, ker ni overil priloženega pooblastila," pojasnjuje Muženićeva. Zato so na redni seji sveta KS Piran sprejeli sklep, da se tako zaključeno javno zbiranje ponudb kot sklep župana o izbranem ponudniku razveljavita. "Zahtevamo, da Občina Piran objavi novo javno zbiranje ponudb za oddajo mesnice v najem, z ustreznim prodajnim programom svežega postrežnega mesa, kakršnega krajani Pirana potrebujemo, pričakujemo in podpiramo," je še zapisano v peticiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  12 .05. 2022 ob  06: 58
Letak vabi na ZBOR KAJANOV. Tiskarski skrat...
vseved |  11 .05. 2022 ob  15: 50
14
Nobeden ne bo delal z izgubo. Gospa pa lahko sama odpre ribarnico ali mesnico !