ZAČENJA SE AKCIJA ZA VEČJO VARNOST MOTORISTOV: Poostren nadzor na tradicionalno priljubljenih relacijah

Slovenija

Agencija za varnost prometa skupaj s policijo začenja akcijo za večjo varnost motoristov. Njen namen je opozoriti motoriste in mopediste, naj v poletnih mesecih ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Akcija bo trajala do 12. julija.

Poletni meseci na ceste privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost, so zapisali v sporočilu za javnost na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Motoristom agencija med drugim svetuje, naj se pred potjo prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z dobro opremo, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo.

[VARNOST MOTORISTOV] Med 29. junijem in 12. julijem bo potekala preventivna akcija za večjo varnost motoristov????. Namen...

Posted by Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper on Friday, June 26, 2020

Ob ugodnih razmerah na cesti naj ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki vozne razmere lahko v hipu spremenijo, opozarja agencija. Ostali vozniki želijo spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozorno spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni.

Letos so do sredine junija zabeležili 260 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, v katerih je umrlo deset voznikov. Dve tretjini nesreč so povzročili motoristi sami. Vzrok za večino nesreč s smrtnim izidom sta prevelika hitrost in nepravilno prehitevanje, zato agencija poziva motoriste k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju.

Policija pa bo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje tudi nevarne. V dolini Soče se jim bodo aktivnostim priključili tudi policisti specializirane enote za nadzor prometa.

Agencija je v sodelovanju s policijo lani izdala zloženko za večjo varnost motoristov v Posočju, ki poleg slovenskih naslavlja tudi tuje motoriste s priporočili za varno vožnjo po kritičnih odsekih. Policija načrtuje tudi skupne nadzore s predstavniki policije sosednjih držav, in sicer Avstrije in Italije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija