ZAČENJA SE 27. PRIMORSKI FESTIVAL: Ne zamudite vokalno-plesnega spektakla Stoletje mjuzikla in vrhunske glasbene komedije Trio

Koper

Pred vrati je 27. Primorski poletni festival (PPF), ki bo potekal med 1. julijem in 31. avgustom v vseh štirih istrskih občinah. Letošnji program festivala, ki so ga skupaj s partnerji oblikovali v Gledališču Koper, je kljub omejitvam zaradi koronavirusa izjemno pester. Obiskovalci si bodo lahko med drugim ogledali številne gledališke predstave in projekcije filmov na prostem, prisluhnili kakovostnemu glasbenemu programu in aktualnim družbenih debatam.

27. Primorski festival se bo uradno odprl v sredo 1. julija na Martinčevem trgu v Kopru, in sicer z javnim pogovorom Golo življenje, ki ga pripravlja ZRS Koper. Sodelujoči bodo razpravljali o izkušnji življenja, ki ga je zaznamovala pandemija koronavirusa in o tem, čemu smo se pripravljeni odreči iz težnje po golem preživetju.

Stoletje mjuzikla na Obalo prinaša slavne broadwayske točke

V petek, 3. julija, bo v Kopru sledila krstna uprizoritev glasbeno-plesne poslastice Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše in koprodukciji treh primorskih gledališč. V zadnjem desetletju je v Sloveniji, zlasti med mladimi, vse več zanimanja za glasbeno-scenski žanr mjuzikla. Da bi del te glasbeno-scenske tradicije približali tudi občinstvu na Obali, bodo v Stoletju mjuzikla predstavili najbolj prepoznavne in vokalno-pevsko zahtevne pevske točke iz broadwayskih mjuziklov, ki jih uprizoritev povezuje v zaokroženo celoto; ob glasbi in vokalnih interpretih bo točke povezoval Patrik Greblo, ki bo gledalcem predstavil razvoj žanra ter najpomembnejše smernice in prelomnice v njegovi zgodovini.

V predstavi bodo med drugimi nastopili: Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdík, Anja Drnovšek, Patrik Greblo in drugi.

Predpremiera Stoletja mjuzikla bo 2. julija na Martinčevem trgu v Kopru. Sledili bosta premierna uprizoritev 3. julija in še tretja koprska predstava 4. julija. Spektakel se nato seli v izolski Park Arrigoni, kjer si ga bo moč ogledati še 6. julija.

Trio

Za obilico zabave bo poskrbela glasbena komedija Trio

Gledališče Koper se v tokratni izdaji festivala med drugim predstavlja z glasbeno komedijo Trio v režiji Jake Ivanca. Zabavna predstava poteka v rimanih in narečno obarvanih dialogih, predvsem pa je prepredena s priredbami znanih napevov in popevk od petdesetih let dalje. Avtor slovenskih besedil songov je Gašper Tič.

Glavni liki predstave so tri sestre – Donatella, Fiorella in Marija (igrajo jih Uroš Smolej, Daniel Malalan in Rok Matek), ki jih druži še ljubezen do popevk in nastopanje pod skupnim imenom Trio Pupe, a se jim življenje začne zapletati zaradi čakanja na očetovo oporoko. Slednja med tri sestre vnese nemir, znova vzniknejo stare zamere in zdi se, da med seboj kar tekmujejo v 'strupenosti' in v tem, katera bo drugo bolj prizadela … Vse, dokler vse tri znova ne premaga sestrska ljubezen.

Predstava bo na sporedu 25. julija v Pastoralno kulturnem centru Georgios v Piranu, 18. julija ter 16., 21. in 28. avgusta pa na Martinčevem trgu v Kopru.

Točno opoldne

Predstave, ki vas bodo navdušile

Gledalce bosta zagotovo nasmejali tudi komediji Tuttošomato z Iztokom Mlakarjem in v režiji Vita Tauferja, ki poteka v goriškem narečju, ter Točno opoldne avtorja Toneta Partljiča in v režiji Katje Pegan, ki obravnava 'večno' komedijsko temo skoka čez plot in v središču katere je tema sodobne in samostojne ženske.

Piaf, Edith Piaf

Za ljubitelje kabareta pa bodo kot nalašč uprizoritve predstave Piaf, Edith Piaf v režiji Tijane Zinajić, v kateri odkriva eno najbolj presunljivih umetnic 20. stoletja.

Gledališke predstave, ki jih bodo izpeljali v dveh mesecih v Kopru, bodo potekale na Martinčevem trgu. Prizorišče predstav v Piranu bo pastoralno-kulturni center Georgios, v Izoli letni kino Arrigoni, v Ankaranu pa plaža v Valdoltri.

Spored 27. PPF si lahko ogledate na spletni strani Gledališča Koper, prek katere je možen tudi nakup vstopnic.