ZAČELO SE JE SOJENJE PRILJUBLJENEMU ŽUPANU: Organiziral naj bi navidezne zakonske zveze migrantov z domačini

Kronika

V južnem italijanskem mestu Locri se je včeraj pričelo sojenje proti sedaj že začasno suspendiranemu županu vasi Riace Domenicu Lucanu in proti 26 drugim osebam. Priljubljenemu županu, ki je v preteklih letih v svojo vas sprejel številne migrante, očitajo pomoč pri nezakonitih migracijah in korupcijo.

Začasno suspendirani župan vasi Riace Domenico Lucano je postal simbol za strpnost.

Tožilstvo obsojenim očita še zlorabo položaja in prevare na račun države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Lucana pa preiskovalci med drugim sumijo, da je skupaj s svojo partnerko organiziral navidezne zakonske zveze migrantov z domačini. Kot župan je sicer 61-letnik mednarodno postal simbol za strpnost. V preteklih letih je v svojo vas sprejel številne migrante in jih uspešno integriral v lokalno gospodarstvo.

Lucana so v začetku oktobra lani začasno pridržali zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah. Več tisoč ljudi se je oktobra zbralo v mestu Reggio Calabira in Rimu, kjer so protestirali za osvoboditev Lucana. Kasneje so ga izpustili iz hišnega pripora. Pred začetkom sojenja je Lucano poudaril svojo nedolžnost. "Vedno sem delal za bolj človeško družbo, za šibke in izobčene," je dejal.

Lucanove težave so se pričele lani, ko je policija ukazala nadzor njegove skupnosti. V preiskavi so ugotovili nepravilnosti v upravljanju z javnimi sredstvi za migrante, ki so živeli v občini. Nato je preiskavo prevzelo lokalno tožilstvo, ki je zahtevalo aretacijo do priseljencev prijaznega župana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija