ZAČELO SE BO CEPLJENJE MLAJŠIH OD 50 LET: Janša je twitnil, da je čas za normalno poletje

Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju napovedal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. "Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje," je zapisal premier.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je v sredo sporočil, da ima Slovenija maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je Kacin napovedal še dodatne količine cepiv, zato je vse pozval k odločitvi za cepljenje.

Pojasnil je tudi, da bo lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi namenjena nova aplikacija za naročanje, ki jo bo na današnji novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skladno s trenutno nacionalno strategijo cepljenja poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi cepijo starostno skupino od 50 do 59 let. Kacin v sredo ni razpolagal z informacijo, koliko jih še čaka na cepljenje, je pa postregel s podatkom, da so v tej v starostni skupini od 50 do 54 let cepili 16,3 odstotka oseb, v skupini od 55 od 59 let pa 23,3 odstotka. Skupno je bilo v tej skupini tako cepljenih 70.000 oseb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo skupno doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 449.477 oseb, z dvema odmerkoma pa 228.369.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .05. 2021 ob  11: 39
Kaj bo z tistimi, ki odklanjajo cepivo?