ZAČEL SE JE VPIS KOPRSKIH PRVOŠOLČKOV: Število prebivalcev narašča, rodnost pa pada

Koper

V koprski občini so začeli z vpisom prvošolčkov za šolsko leto 2023/24. Starši dobijo vse informacije o terminih in postopku vpisa na spletni strani šole, v katero se otrok vpisuje.

Jeseni bodo v šolske klopi prvič sedli otroci, rojeni leta 2017. Starši otroka lahko vpišejo v javno ali zasebno osnovno šolo s koncesijo, lahko pa se tudi odločijo za šolanje na domu.

V Mestni občini Koper je na voljo enajst osnovnih šol. Koliko prvošolčkov bo sedlo v šolske klopi v prihodnjem šolskem letu, še ni znano. Šole so letos poslale skupno 580 povabil k vpisu, kar je 50 poslanih povabil manj kot lani.

Prepis otroka je mogoč, a odvisen od zmogljivosti posameznih šol

Katero osnovno šolo bo otrok obiskoval, je odvisno od šolskega okoliša, ki je določen glede na stalno ali začasno prebivališče. Imajo pa starši 15 dni od vpisa možnost podati vlogo za prepis otroka v šolo zunaj šolskega okoliša. S prepisom mora sicer soglašati šola, v katero se želi otrok vpisati, ob tem pa mora otrok izpolnjevati še pogoje, določene z Uredbo Vlade Republike Slovenije o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol.

Po prejetju vlog bodo šole skupaj z ustanoviteljico, Mestno občino Koper, odločile o razporeditvi učencev iz skupnih okolišev. Občina mora zagotoviti enakomerno razporeditev učencev, glede na zmogljivost in prostorske možnosti posameznih šol.

Upad rojstev po letu 2017

Čeprav je v Sloveniji iz leta v leto več prebivalcev, rodnost upada. Po zbranih podatkih o številu otrok glede na leto rojstva, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Mestni občini Koper, se je to od leta 2006 do leta 2016 višalo, nato pa se je trend obrnil. Leta 2017 je število teh otrok znašalo 504, leta 2019 481, leta 2021 pa 435. Nižji vpis otrok v šole pričakujejo tudi v bodoče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  16 .02. 2023 ob  09: 18
-3
Šola AU se imenuje po partizanu NOB in revolucionarju, se pravi komunistu, ki so pobijali Italijane in po vojni tudi Slovence. Po zakonu se v tej isti stavbi izvaja pouk italijanščine.
Kaj naj si otroci mislijo, da jih imamo za butaste? Kako dolgo še? Je naziv šola grožnja nepoučenim? Groza.