ZAČEL SE JE PROCES ZOPER 57 OBTOŽENIH ZARADI TRGOVINE Z MAMILI: V "posel" pritegnili podjetnike, ki so imeli tovornjake

Kronika

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se začeli predobravnavni naroki domnevnim članom kriminalne združbe, ki naj bi jo bila vodila dvojčka Velibor in Dalibor Lipovac. Predobravnavni naroki, ki jih je včeraj začela sodnica Vesna Pavlič Pivk, bodo potekali nekaj dni, saj se bo na zatožni klopi zvrstilo kar 57 obtoženih, poroča spletni Večer.

Fotografije so simbolične.

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku 38-letni Ljubljančan Velibor Lipovac, obtožen, da je skupaj z bratom Daliborjem vodil zelo dobro organizirano združbo, ki je trgovala z drogo, krivde ni priznal.

Predobravnavni naroki so se včeraj opravili še za Edina Eljezija, Amirja Ademija, Gorana Dimića in Zorana Mesića, ki prav tako kot Velibor Lipovac niso priznali krivde.

Nekateri obtoženi, ki so jih kot kurirje ujeli v tujini, bodo na narokih sodelovali prek videokonference. Med njimi sta tudi Dalibor Lipovac in Asmir Agović, ki sta bila aretirana novembra 2021 v Avstriji, ko sta se ujela v past tajnega delavca policije in mu prodala pet kilogramov heroina.

Po informacijah Večera se je nekaj obtoženih, ki bodo pred sodnico stopili prihodnji teden, že pokesalo in s tožilstvom podpisalo sporazum o priznanju krivde.

Zagovornica obtoženega Lipovaca, odvetnica Martina Žavcar Hrovatin, je predlagala, da sodišče iz spisa izloči vse dokaze, saj so bili po njenem mnenju pridobljeni nezakonito. Odvetnica je med drugim dejala, da je policija v tem primeru večkrat nezakonito delovala, "ko so v hišnih preiskavah zasegali predmete, tudi drogo, osumljenim pa niso predstavili njihovih pravic".

Omenila je tudi, da so bili nekaterim obtoženim nezakonito zaseženi mobilni telefoni in da je policija nezakonito tajno delovala, "ker iz sodnega spisa ni razvidno, kako je policija delovala v primeru, ko je uporabljala elektronske naprave". Obramba namreč sumi, da je policija na avtomobile določenih obtoženih naskrivaj namestila naprave GPS, "za to pa niso imeli sodne odredbe".

Sodnica je dejala, da bo o njenih dokaznih predlogih o izločitvi dokazov odločala skupaj s predlogi odvetnikov drugih obtoženih, ko bodo zaključeni predobravnavni naroki za vse.

Kot je spomnil Večer, je slovenska policija skupaj s pripadniki specialne enote policije 15. februarja lani zaradi suma trgovanja z drogo opravila številne hišne preiskave pri več kot 37 osumljencih in pridržala najmanj 20 oseb.

Policija je po treh letih tajnega delovanja zoper osumljene spisala kazensko ovadbo na 1400 straneh. V začetku lanskega avgusta je ljubljanski tožilec Sedin Kičin zoper 57 obtoženih vložil obtožnico na 636 straneh.

Tožilstvo obtoženim očita, da so kot člani dobro organizirane hudodelske združbe od septembra 2019 na območju Slovenije, Italije in Španije trgovali s heroinom, kokainom in konopljo. Združba naj bi prepovedano konopljo v Slovenijo na veliko tovorila iz Španije. Z enim prevozom so je pripeljali od 50 pa vse do 150 kilogramov, trdi tožilstvo. Heroin in kokain pa naj bi združba priskrbela iz tujine in nato prodajala po gramih, od nekaj gramov do sto gramov posameznemu kupcu.

K prevozu droge so pritegnili tudi nekatere podjetnike, ki so imeli tovornjake, saj so v teh drogo lažje skrili. Vozniki tovornjakov naj bi tako iz Slovenije v Španijo običajno peljali legalen tovor, nazaj pa drogo, največ konoplje, še poroča Večer.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  07 .02. 2023 ob  13: 50
In to sami čistokrvni Slovenci. In nato odvetniki ki jih branijo in vejo da so so krivi. Poleg tega še nezakonito pridobljeni dokazi da se na njih naslanjajo odvetniki. Vsem tem bi zakasiral stroške sodišča.
Ratman |  03 .02. 2023 ob  13: 32
Sama lepa domaća imena...