ZABAVNI DECEMBER: Dnevi vrhunskih predstav v Gledališču Koper

Koper

Že v soboto, 17. decembra, bo svet ugledala nova stvaritev koprskega kulturnega hrama Z Igorjem po svetu. Gledališka nanizanka za otroke bo uvod v serijo predstav za odraslo občinstvo. Na oder Gledališča Koper namreč prihajajo komedije Laponska, Tutošomato in Fantovščina, vrhunska gledališka predstava v srbskem jeziku Tartuffe, zadnji dan leta pa še pop opera trio Eroika.

Tutošomato

Decembra se tradicionalno odločamo za pogostejši obisk dogodkov in prireditev. Veliko razlogov zato nam ponujajo v koprskem gledališču, ki za preostanek leta pripravljajo program, v katerem bo vsak našel nekaj zase. Najprej otroci, ki jih bosta na popotovanje po svetu popeljala Igor Štamulak in Mak Tepšić.

Igor je igralec v Gledališču Koper, pa tudi popotnik, ki je že večkrat prepotoval svet. O svojih popotovanjih rad pripoveduje otrokom, še posebej nečaku Maku, ki stricu vedno prisluhne z odprtimi usti. In ker si tudi Mak želi videti vsaj delček tega širnega sveta, ga Igor povabi, da sedeta na letalo in poletita proti Angliji. Prva epizoda gledališke nanizanke z Igorjem po svetu bo v soboto, 17. decembra, ob 10.30.

Božična komedija Laponska – predstava za starejše od 14 let

Že v nedeljo, 18. decembra, ob 20. uri bodo na račun prišli nekoliko starejši. Na oder Gledališča Koper se vrača božična komedija Laponska (Cristina Clemente, Marc Angelet), v kateri blestijo mladi, a že uveljavljeni dramski igralci Luka Cimprič, Nika Rozman, Urška Taufer in Rok Matek. Predstava je zaradi tem, ki jih obravnava in zelo sočnega jezika, primerna za starejše od 14 let, ki naj na predstavo pridejo s starši ali vrstniki.

Na obisk k sestri, že desetletje poročeni s Fincem, s Primorske pripotuje druga sestra z možem in petletnim sinom. Ko nordijska veja družine napove, da ne bo sodelovala pri obisku Božičkove dežele, njihova štiriletna hčerka pa svojemu slovenskemu bratrancu pojasni, da svetega moža pač ni in da darila otrokom skrivaj kupijo starši, je božični večer uničen.

V torek, 20. decembra, bo na sporedu Tutošomato (Iztok Mlakar), le dan za tem, v sredo, 21. decembra, pa v Koper prihaja predstava, ki je doslej prejela že 22 nagrad, srbski kritiki so jo označili kot predstavo desetletja. Tartif prezgodaj preminulega mladega režiserja Igorja Vuka Torbice je gledališka mojstrovina, ki si jo je vsekakor vredno ogledati.

V izvirnem Molièrovem besedilu se osrednja tema – hinavščina in laž – nanaša na religiozno hinavščino, priredba režiserja Igorja Vuka Torbice pa se osredotoča na aktualne probleme v družbi, predstavljene v okviru družine. Uprizoritev kaže na našo moralno šibkost, našo manipulacijo zaradi vsiljenega občutka krivde, sprejemanje nesprejemljivih življenjskih razmer, na podrejenost, neumnost in laži.

Stand up komedija Fantovščina in pop opera Eroika kot češnja na torti

Uveljavljeni komiki Žan Papič, Blaž Bergant in Sašo Stare so združili moči in nastala je Fantovščina. Gre za predstavo, v kateri boste izvedeli vse in še več o moških čustvih. Tudi to, česar morda niste želeli. Veliko bolj mirno bo na silvestrovo, ko bodo na oder koprske velike dvorane stopili pevci zasedbe Eroika Aromatika. Slišali boste priredbe znanih domačih in tujih skladb, hitov iz različnih obdobij: Volare, Ko mene več ne bo, Dan ljubezni, Ti si mi u krvi, Grande Amore, Granada in druge, ki bodo spet zazveneli in polepšali silvestrski večer.

Fantovščina, ki bo na sporedu v petek, 30. decembra, ob 20.00, z neverjetno hitrostjo osvaja slovensko občinstvo. Predstava v Kopru bo že 60. po vrsti.

Eroika Aromatika, v kateri poje tudi Koprčan Blaž Gantar, bo v Gledališču Koper nastopila na silvestrovo ob 19.00. Koncertu bo sledilo nazdravljanje v slovo staremu letu, kot nalašč za uvod v najdaljšo noč.

Za več informacij o programu Gledališča Koper kliknite TUKAJ. Lahko jim tudi pišete na info@gledalisce-koper.si ali jih obiščete v času delovanja blagajne. Blagajna Gledališča Koper je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00, ob torkih in četrtkih tudi od 15.00 do 17.00, ter uro pred predstavo. Rezervacije na dan predstave niso mogoče.

Deli novico: