ZA ZMANJŠANJE HITROSTI IN MANJ HRUPA MOTORISTOV: Jih bomo dobili tudi na Primorskem? (FOTO)

Slovenija

Direkcija za infrastrukturo je zaključila izvedbo dodatnih posebnih talnih označb za motoriste na cestah na Jezersko in Latkova vas-Trbovelj. Cilj označb za izboljšanje prometne varnosti motoristov je izvedba optimalne linije vožnje enoslednih vozil skozi krivine, ki posledično vpliva na zmanjšanje hitrosti ter hrupa, so zapisali na direkciji.

Izvedba talnih označb na regionalnih cestah Zgornje Jezersko-Spodnje Jezersko ter Latkova vas-Trbovlje je temeljila na osnovi pozitivnih vplivov pilotnega projekta označitve posebnih talnih označb za motoriste. Kot so zapisali na direkciji, se z zagotavljanjem optimalne linije voznikom enoslednih vozil onemogoči poseganje na nasprotno smerno vozišče.

Pri izvedbi posebnih talnih označb je treba upoštevati širino obstoječega vozišča v krivini, prometno tehnične lastnosti ceste pred obravnavano krivino, velikost krivine in psihologije vožnje voznikov enoslednih vozil, so navedli. V krivinah se izvedeta dva različna tipa posebnih označb za motoriste v obliki elipse različnih velikosti in v obliki črt širine 12 centimetrov pod kotom 30 stopinj, katerih dolžina je odvisna od optimalne linije vožnje skozi krivino. Oba tipa posebnih označb se izvedeta samo na eni strani smernega vozišča.

Same označbe zaradi svoje oblike in širine ne vplivajo na drsnost in zmanjšanje prometne varnosti ostalih vozil, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija