"ZA UPOŠTEVANJE POGOJA PCT SO ODGOVORNI DELODAJALCI": Kdo bo izvajal nadzor nad spoštovanjem novih ukrepov?

Slovenija

GZS izvajalce gostinskih storitev glede včeraj uveljavljenega odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev opominja, da morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja pogoja PCT v prostorih izvajanja dejavnosti in da morajo spoštovanje tega pogoja preverjati pred vstopom v prostor.

"Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja Inšpektorat RS za delo," so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) zapisali v odgovorih na številna vprašanja, ki jih glede odloka, ki bo veljal do vključno 1. avgusta, dobivajo s strani izvajalcev gostinskih storitev.

Kot so sporočili, odlok med drugim določa, da morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač testiranje na virus opraviti tedensko, in sicer ali s hitrimi antigenskimi testi ali s testi PCR.

Testiranje ni obvezno za tiste gostince, ki imajo dokazilo o cepljenju, dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti morajo zagotoviti minimalen možen stik s potrošniki, poskrbeti za redno prezračevanje, za redno razkuževanje miz, za razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter za uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki pravi, da te niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen covid-19 preboleli ali so bili cepljeni.

Tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli bolezni covida-19 v zadnjih šestih mesecih, morajo v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz. Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, so navedli v GZS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .07. 2021 ob  17: 55
Banda smrdljiva, gostinci niso pristojni za to! Gnus od vlade!