ZA TURISTE NE BO VEČ BREZPLAČEN: Avtobus s Fornač do Tartinijevega trga bo zastonj le še za Pirančane

Piran

Za parkiranje v Portorožu bo v prihodnje treba odšteti več kot doslej, območje plačevanja parkirnine bo večje, obdobje zaračunavanja daljše. Obiskovalci bodo morali za vožnjo od glavnega parkirišča do središča Pirana plačati en evro. Dve parkirišči bosta namenjeni kratkim postankom domačinov, je na današnji seji odločil piranski občinski svet.

V Portorožu bodo po novem parkirnino zaračunavali vse leto. Do zdaj je bilo tako le v središču kraja, po novem pa po vsej dolžini ceste Obala, od nekdanjih skladišč soli Monfort in Grando do prvega krožišča v Luciji, pa tudi na skoraj vseh manjših parkiriščih, kjer je bilo do zdaj ustavljanje plačljivo le od maja do septembra. Parkirnina se bo na tem območju podražila z 1,5 na 2 evra za vsako začeto uro.

Izjema bo parkirišče za stavbo Splošne plovbe, ki ga bodo lahko uporabljali samo stalni prebivalci občine Piran s posebnimi dovolilnicami, čas postanka pa bo omejen na tri ure.

V parkirni hiši Arze se bo cena ure parkiranja zvišala z 1,5 na 2 evra, v ožjem mestnem jedru Pirana s 5 na 6 evrov, v Seči z 1 na 1,80 evra. Manj se bo podražilo parkiranje v Fiesi in Strunjanu. Od zadnjega dviga cen je bila inflacija nekaj več kot 20-odstotna, so pojasnile občinske strokovne službe.

Za avtobuse, ki prihajajo v ožje središče Pirana za potrebe potniških ladij, bodo uvedli dnevne karte s ceno 150 evrov. Ob prihodih ladij za križarjenja so namreč avtobusi zapolnili piransko avtobusno postajo in ustavili javni potniški promet.

Cena abonmajev, ki jih lahko za različne namene dobijo občani Pirana, bo ostala nespremenjena. Občani Pirana bodo imeli tudi prednost pri uporabi avtobusa Fornače-Tartinijev trg. Po uvedbi voznine bodo namreč lahko dobili brezplačne abonmaje.

Kot je poudaril vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Rok Humar, je bil omenjeni avtobus že od uvedbe namenjen občanom in ne turistom. Tudi slednji pa ga uporabljajo in zato občani, ki se vozijo na delo ali se vračajo od tam, pogosto ne dobijo prostega mesta. Na občini upajo, da se bo z uvedbo plačila to spremenilo. Po besedah Humarja imajo tisti, ki so na dopustu, dovolj časa za desetminutni sprehod do mesta. Omogočili jim bodo tudi brezgotovinsko plačilo vozovnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  01 .02. 2024 ob  12: 16
Aleksander Šmitran za župana...bo vse razprodano za kos belega hahahahaha
pinkopalinko |  01 .02. 2024 ob  11: 20
14
Torej smo po novem Izol(j)ani in Koprčani, ki pridemo na obisk v Piran tretirani kot turisti? Meni se recimo Pirančani v Kopru ne zdijo ravno turisti.
JKDWingChun |  01 .02. 2024 ob  10: 30
13
Hahaha še to malo turistov ki ste imeli v piranski obcini boste sterali via. Že tako imate polno narkomanov. Mogoce pa prav to hočete..turisti via..narkomani dobrodošli hahahaha. Pravih domačinov pa je itak že tako malo ker kdo pa hoče živet v okolju narkomanov in vlomov v bajte? Torej..domačini so v večini odšli..ostali so naromani in penzijonerji..banke ni v Piranu..turizem je zamrl že anni anni fa, prihajajo samo še vikendaši in tisti ki tam oddajajo apartmaje. Hja ni kej same super poteze v piranski občini. Kako sem vesel da sem se odselil že leta 1997 iz tam
va cagar |  01 .02. 2024 ob  09: 13
@solinar
če ne plačuješ mesečnega abonmaja si turist
solinar |  01 .02. 2024 ob  07: 09
26
Zakaj je parkirna hiša ARZE v poletnem času toliko zakupljena, da je praktično zaprta? Kam naj parkirajo vozila obiskovalci pokopališča?
Moral bi obstajati minimum prostih mest, saj je bila zato tudi narejena, mar ne!
Kar se buskota tiče pa, ali smo Lucijčani, Sečovljani ..... in ostali prebivalci občine tudi turisti?
alfa |  01 .02. 2024 ob  03: 53
16
samo pol treba napis gratis bus umaknit ,da ne zavajate turiste,drugače je dobra odločitev