ZA TO JE VLADA NAMENILA 3,5 MIO EVROV: V primeru naravne nesreče bomo dobili sporočilo

Slovenija

Vlada je danes izdala uredbo, na podlagi katere bo vzpostavljen sistem za javno obveščanje prek mobilnih naprav v primeru nesreč. Z njim bodo vsi, ki bodo v primeru naravnih ali drugih nesreč na ogroženih območjih, o tem prejeli potisno sporočilo na svojo mobilno napravo. Za vzpostavitev sistema je predvidenih 3,5 milijona evrov.

Uredba o vzpostavitvi sistema obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev v zvezi z vzpostavitvijo in zagotavljanjem sistema obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone vseh, ki se v času naravne ali druge nesreče nahajajo na ogroženem območju, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

V Sloveniji bo vzpostavljen t. i. sistem celičnega oddajanja, ki že deluje v več državah EU. Gre za sistem, ki omogoča pošiljanje sporočil več uporabnikom mobilnih telefonov na določenem območju hkrati.

Kot je ministrica povedala na torkovem srečanju z novinarji, bodo ljudje na ogroženih območjih dobili potisna obvestila, ki jih bodo opozarjala na bližajočo se nevarnost.

"Veliko vprašanj je bilo, zakaj ni mobilne aplikacije. Tukaj gre predvsem za to, da želimo nasloviti vse, ki so na določeni lokaciji v določenem trenutku; ne glede na to, ali imajo to aplikacijo nameščeno ali ne, in ne glede na to, ali imajo dostop do interneta ali ne," je v torek povedala ministrica.

Uredba je bila v javni obravnavi v poletnih mesecih. Kot je v torek predstavil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc, so v tem času dobili nekaj pripomb deležnikov, med drugim od Nuklearne elektrarne Krško in operaterjev, ki so jih upoštevali.

"Nujnost tovrstnega obveščanja za zavarovanje premoženja in reševanja človeških življenj se je pokazala tudi v primeru nedavnih poplav in zemeljskih plazov, s katerimi se je Slovenija soočala v letošnjem letu," je danes dejala ministrica.

Glede na to, da je izvajanje teh storitev v javnem interesu, so sredstva za vzpostavitev in vzdrževanje tega sistema zagotovljena v državnem proračunu. Za vzpostavitev sistema so po besedah ministrice predvideni stroški v višini 3,5 milijona evrov, za vzdrževanje sistema pa za obdobje petih let v višini 340.000 evrov letno.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo po uveljavitvi uredbe objavilo javni razpis, na katerega se bodo lahko prijavili operaterji mobilnih komunikacijskih omrežij.

Slovenija sicer zamuja z vzpostavitvijo sistem javnega obveščanja in alarmiranja prek mobilnih operaterjev.

Direktiva EU o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah je namreč članicam naložila, da do 21. junija 2022 zagotovijo, da mobilni operaterji končnim uporabnikom posredujejo javna opozorila o nevarnosti v obliki elektronskega sporočila. Omenjeno direktivo je Slovenija lansko jesen, torej po izteku roka za vzpostavitev sistema alarmiranja, z zamudo prenesla v nacionalni pravni red, in sicer z zakonom o elektronskih komunikacijah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  15 .12. 2023 ob  15: 40
Torej bo naprava s telefonsko številko postala obvezna?
Se popolnoma strinjam s tem kar pravi kokodek, ne pa da bo spet privat firma pokasirala za nekaj, kar res ni vredno toliko.
kokodek |  15 .12. 2023 ob  11: 22
rajši bi te milijone porabili za čiščenje in urejanje vodotokov, ne pa za obvestila po sms