ZA SMRT V FIESI KRIVE ZAKLENJENE ZAPORNICE? Občinska svetnica opozarja, da bi se tragedijo morda lahko preprečilo

Piran

Po včerajšnjem nesrečnem dogodku v Fiesi, v katerem je življenje izgubila ena oseba, se je na družbenem omrežju Facebook pojavil zapis piranske občinske svetnice Barbare Kožar, v katerem meni, da bi se smrt osebe, ki je onemogla v morju, morda lahko preprečilo. Obregnila se je predvsem ob zaklenjene zapornice in defibrilator, ki ga ta plaža ne premore, na Okolju Piran pa so nam predstavili nekoliko drugačen potek dogodkov.

Do tragične smrti je v Fiesi prišlo v torek okoli 16.30. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje, so kopalci iz morja potegnili onemoglo osebo in jo oživljali do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči, a je dežurni zdravnik na kraju lahko ugotovil le, da je oseba umrla. Po podatkih policije gre za 80-letnega moškega iz Kranja. Policija po pregledu kraja ni ugotovila nobenih sumljivih okoliščin smrti, po neuradnih informacijah pa naj bi bil moški srčni bolnik.

Po dogodku se je na svojem Facebook profilu oglasila piranska občinska svetnica, sicer prijateljica hčere umrlega moškega, ki je prepričana, da bi se smrt v tem primeru morda lahko preprečilo. Kot je zapisala, naj bi, po pričevanju ljudi, ki so bili na kraju dogodka, reševalno vozilo "izgubilo kdo ve koliko časa, saj je bila rampa spuščena in niso mogli do človeka, ključev pa spet ni imel nihče." Nadalje se je obrnila na Okolje Piran, upravitelja območja v Fiesi, na katerem je prišlo do nesreče, in ga vprašala, zakaj ta plaža nima reševalca iz vode in defibrilatorja.

Nesreča s smrtnim izzidom, ki bi jo morda lahko preprečili. In verjemite, da bomo šli do konca! Gospod, ki je danes...

Objavil/a Barbara Kožar dne Torek, 28. julij 2020

"Tokrat se ne bo končalo s pometanjem pod preprogo. Dovolj je tega!" je ostro nadaljevala občinska svetnica in se obregnila tudi ob Občino Piran in njenega župana. "Župana tu ne morem pozvati k odgovorom, ga bom pa drugače. V poletju, ko se tre kopalcev, naša Občina in njen dream team razmišlja o futurističnih projektih, o življenjih pa ne," je zapisala. Še enkrat je poudarila, da "nam preklete rampe brez ključev in plaže brez defibrilatorjev ne smejo vzeti niti enega življenja več!"

Kožarjeva nam je svojo plat zgodbe potrdila tudi po telefonu. Trdi, da je bila zapornica spuščena in zaklenjena, in to na obeh straneh jezera. "Zapornice so zaklenjene tudi danes," je dodala, v dokaz pa na Facebooku objavila fotografije. "Rešilec je včeraj najprej prišel do avtokampa, a zaradi zaklenjenih zapornic ni mogel dalje. Nato je obrnil in se zapeljal do Hotela Barbara, kjer pa se je tudi moral zaustaviti. Zdravnik je nato peš pritekel od hotela do pomola v Fiesi, kjer je ležal moški. Za njim je čez nekaj minut prišel še reševalec z motorjem. Vse skupaj se je na reševalce čakalo malo manj kot pol ure, kar je absolutno predolgo," je dogodek opisala razočarana domačinka.

Reševalci so včeraj ostali pred zaprtima rampama na obeh straneh jezera v Fiesi. Na koncu je zdravnik od hotela Barbara tekel do pomola pri hotelu Fiesa. V vednost, da boste na plaži še bolj pozorni ????

Objavil/a Barbara Kožar dne Sreda, 29. julij 2020

Okolje pozna drugačno plat zgodbe

Po pojasnila smo se obrnili na Okolje Piran, kjer so nam predstavili nekoliko drugačno zgodbo. Za začetek so pojasnili, da kopalno območje v Fiesi nima statusa naravnega morskega kopališča, saj nima vodnega dovoljenja: "Zato se tam uradno ne izvaja kopališka dejavnost, morska površina ni omejena s plovci, kopanje pa je na lastno odgovornost."

Glede zaklenjenih zapornic so dejali, da so na vseh zapornicah Okolja Piran nameščene univerzalne ključavnice, ključ pa imajo tako reševalne postaje, kot tudi gasilci in ostale intervencijske službe. "Poleg poti pri hotelu Barbara je dostop na plažo možen tudi s strani hotela Fiesa, kjer za vozila ni nikakršnih preprek," so zapisali v Okolju. Po njihovih podatkih, pridobljenih s strani Zdravstvenega doma Lucija, "reševalna ekipa ob prihodu ni poskušala odklepati zapornice in ni iskala ključev, saj se je gospod nahajal v neposredni bližini. Zapornica torej ni bila razlog za tragičen epilog," so dodali.

Po navedbah pa Okolja se defibrilator nahaja v Diving centru in "je bil uporabljen takoj, ko so gospoda potegnili iz morja".

Občina Piran: "Župan si to prizadeva urediti"

Pirančanka se je po odgovore obrnila tudi na Občino Piran. Od nje zahteva, da bi plaža v Fiesi imela reševalca iz vode in defibrilator. Odgovorili so ji, da plaža nima reševalca iz vode, ker nima statusa plaže in velja kopanje na lastno odgovornost, "si pa župan to prizadeva urediti in je bilo preko Okolja že spomladi vloženo na državo, da se pridobi vodno dovoljenje. Prav tako je predvidena obnova obalnega pasu Fiesa v letu 2021 ter s tem tudi pridobitev statusa plaže."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  02 .08. 2020 ob  19: 42
Spomnem se zgodbe iz gostinske sole v Izoli kjer je par v starejsih letih imel obletnico poroke,moz je odplesal z zeno ples se vsedel na stol in odsel.Ni mu bilo pomoci
Vsekakor smrt neves kje te caka morda v spanju,na kavcu,na odprtem ali v morju.
Gabrijel je lepo opisal situacijo,Barbare pa se spominjam iz casov na facebooku ko je zbirala podporo za najlepso sliko in nagrada je bil fotoaparat.
Zdej verjetno ni vse v lajkih,je pa dobro ce jih dobis
Miccy |  30 .07. 2020 ob  16: 38
-13
@Gabrijel , ne, vi brez vsake potrebe napadate svetnico. Tega ni trdila. Kar ji očitate, ni res. Reševalcem ni namenila žal besede. Prebrala sem njen zapis in onemela. Ne trdi ničesar, kar bi bilo za reševalce žaljivo.

OKolje je bilo izpostavljeno, ne reševalci. Občina tudi. Ponovno se vračam na izjavo vašega direktorja, ki je trdil nekaj drugega. Klic naj bi prišel malo pred 17.uro. Kar ne bo držalo, prišel je ob 16.32 po javno dostopnih podatkih. Zakaj je bila podana nenavadna izjava? Ker je parkirno mesto pred eno izmed zapornic? S ključi ali brez njih ne gre vozilo mimo. Vsakdo, ki pozna Fieso, to ve. Ker ni reševalca? Zakaj ne? Bil je včasih, zdaj ga ni.

Reševalcem nihče ničesar ne očita. Vam ni potrebno biti zastopnik tistih, ki so odgovorni, da je stanje v Fiesi, kakršno je.
Gabrijel |  30 .07. 2020 ob  15: 25
15
@Miccy Zakaj zavajate? Svetnica je trdila, kar je bilo tudi objavljeno v določenih medijih, da smo potrebovali za prihod do ponesrečenca pol ure. Pri njem smo bili v 10 minutah. Sicer pa si prosim preberite zapis svetnice na njenem FB profilu. Najbolj žalostno pa je to, da nekdo, ki odloča o nas kot politik ne preveri dejstev pri direktorju ZD, ne pa da piše neresnice in nas z njimi blati.
Miccy |  30 .07. 2020 ob  13: 36
-20
@Gabrijel, če se že kdo mora opravičiti in če je vaša užaljenost tako velika, naj se vam opraviči direktor ZD, ki je potrdil navedbe ga. svetnice. Svetnica tudi ni rekla besede čez reševalce. Od kod užaljenost?
Ivan |  30 .07. 2020 ob  08: 59
-10
"JP Okolje ima drugačno plat zgodbe." Seveda. Predvsem pa to drugačno plat dobro plača da se objavi.

Očitno je več paketov lepljenja minusov oz plusov: Izabela je za Občino, za Okolje je Gabrijel...

Sledim debati na FB in res - niti obžalovanja niso zmožni. To je prava drugačna plat zgodbe.
Gabrijel |  30 .07. 2020 ob  08: 25
19
Gospa svetnica, zdravstveni delavci pričakujemo od vas zaradi vašega prvega zapisan na FB javno opravičilo. Vaše politične pamflete pa ohranite za kakšno drugo priložnost. Prav tako pričakujemo, da obvestite vse medije v katerih so bile objavljene vaše neresnice, vključno s časom našega prihoda do ponesrečenca, o vaši milo rečeno zmoti. Mar zmoretejQuery1123030530127239203586_1596089600827??
 |  30 .07. 2020 ob  01: 29
-15
@Gabriel, majhen popravek v mojem zapisu. Letos sem popustila pri vztrajanju nakupa urgentnega vozila in predlagala kompenzacijo teh 400.000 eur za opremo ZD, saj Občina in veliko svetnikov kljub zakonskim določilom ni bilo za. V enem izmed zapisnikov je moj govor (zapisan po lastni zahtevi), kjer sem z argumenti predstavila, zakaj je potrebno opremo nabaviti. Srečno
 |  30 .07. 2020 ob  01: 22
-18
Spoštovani komentatorji, žal mi je, da se moram zaradi nekorektnega zapisa novinarke oglasiti tudi sama. Ko sem videla, da me želite "linčati", sem se odločila da se javim, saj napak niso popravili. Nikoli in nikjer nisem za dogodek okrivila nikogar, še najmanj pa dežurno službo zdravstvenega doma. Zapisa, kjer sem se zahvalila zdravnicama, ki sta takoj priskočili na pomoč in Diving klubu, ki je posodil defibrilator ter zahvalo urgenci, žal niso objavili. V tej zgodbi so pozitivni zgolj ljudje, ki vedno nesebično priskočijo na pomoč. @gabrijel, hvala vam in vsem ostalim, niti z besedo nisem kritizirala vašega dela. Verjamem, da vam je bilo lažje iti preko rampe na drugi konec plaže, verjamem pa tudi, da z vso opremo ni bilo enostavno. Hvala ker ste kljub skoraj evidentnemu poskušali še vedno oživljati gospoda. Če pogledate zapis zadnje seje občinskega sveta boste videli, da sem edina glasovala proti odloku o parkiranju, ki je v škodo ZD. Od začetka mandata se borim za zagotovitev financ za 24 urno urgentno službo, ki jo potrebujemo. Letos sem pri proračunu popustila, da so vam občinarji odškrnili del potrebnih sredstev za opremo novega ZD, četudi bi zakonsko morali opremiti vsega. Dogovarjati smo se začeli za leto 2021, vendar je vmes prišel razpis za financiranje s strani države. Srčno upam da bodo končno občani dobili prepotrebno nujno zdravstveno varstvo. Moj zapis je veljal Občini Piran in Javnemu podjetju Okolje kot upravljalca. Nekdo me je označil kot nesposobno občinsko svetnico. Zagotovo sem zelo moteča. Občina je v totalnem kaosu, naš župan pa se ne zna in noče pogovarjati. Da popravim, pogovarja se s tistimi, ki se z njim strinjajo in ga "vodijo". Vsi ti ljudje, ki jih ne bom poimenovala pa delajo zgolj in samo v korist kapitala. In morda jačanja svojih egov. Na desetine, pravzaprav stotine pobud za olajšanje življenja občanov naše občine je preslišanih. Veliko odgovorov nikoli ne pride. Na sejah, ki so javno predvajane, lahko slišite kako se dela. Ker sem ena bolj vztrajnih in kritičnih in absolutno "nepodkupljivih" sem deležna marsičesa. Tudi županovega kričanja in žaljenja. Brez opravičila seveda. Kar se tiče upravljalca Fiese (ki je letos predčasno prekinil pogodbo prejšnjemu upravitelju) pa je skoraj škoda izgubljati besede. Ni prvič, da so rampe preprečile dostop reševalnim vozilom (lani se je isto zgodilo v Seči, kjer je imel gospod večjo srečo in je preživel). Nepopisna norost je zagotavljanje obojih, da čakamo na uradni status plaže in da se ljudje kopajo na lastno odgovornost. Da, če bi govorili o par desetih ljudeh. Tu pa se med vikendi nabere tudi več kot tisoč ljudi!!! In nihče ne prepoveduje upravljalcu, da bi zaposlil reševalca iz vode in nabavil opremo za reševanje. Se šalimo? Vsepovsod se zaposluje svetovalce in pogodbene molzne krave vašega in mojega denarja. Občina smo mi! In denar je od vseh nas, pa to kar pozabljamo. Seveda ni interesa, saj po raznih kanalih prejemamo fantastične slike zabetonirane Fiese, zakamuflirane v les. Veliko jih ve, da se močno borimo za ohranitev statusa zelene oaze. A očitno premalo. Interesi so preveliki. Gospod direktor JP Okolja pa mi na zasebno FB sporočilo pošilja dobre želje v obliki brošur NIJZ. Le zakaj? Ker se borim za dobro ljudi. In ne, nič nimam od tega. Invalidka sem in se vseeno po svoji moči trudim delati za soobčane. Tudi to, da Okolje od včeraj za invalide, starejše in osebe z vozički spušča na buskih klančino, saj drugače ne moremo vstopiti je moja pobuda in zahteva. Samo v vednost. Za konec pa gospodu, ki je govoril o političnih spletkah. K sreči jih ne poznam in nisem del njih. Po tem mandatu bom prepustila mesto drugemu, saj ne nameravam postati del stalnega inventarja piranskega občinskega sveta. Pa srečno vsem. Bodite zdravi! In naj bo pomoč čimbližje, če jo boste potrebovali. Barbara Kožar
Dejan |  29 .07. 2020 ob  19: 20
-28
@Gabrijel: Nagnusna politika je točno to, to tvoje potvarjanje identitete in dejstev. Srame te in vas bodi!

Bravo Barbara, vsaj kdo ki še opozarja!

(Nagnusnost velja prav tako a @Koper. Smetilo plačano! "80 let star srčni bolnik nima kaj iskati na plaž..." Ne moreš verjeti!)

Counter measure PR - ma do določene meje! Sram vas bodi! Smetilo! (In đđaabbee vsi ti admin like-i po posameznem postu.)
Gabrijel |  29 .07. 2020 ob  18: 36
49
Spoštovana Barbara Kožar, pišem vam kot zdravstveni delavec. Sram vas je lahko, da kot občinska svetnica trosite takšne laži in klevete. Rešilec je prišel na kraj nesreče v 10 minuta kar je evidentirano. Kolegi pa so ga pustili na parkirišču in odšli peš do utopljenca. Le zakaj bi se vozili tistih nekaj metrov? Žal gospodu ni bilo več pomoči, kljub temu da so ga nemudoma oziroma že takrat ko so ga izvlekli iz vode, začeli oživljati. Sicer pa hvala vsem, ki so pri tem pomagali, naj gre za dve naključni zdravnici, ki sta bili tam na plaži, ali gospodu ki jima je nemudoma prinesel iz potapljaškega centra defibrilator. Vse ostalo je nagnusna politika...
Koper |  29 .07. 2020 ob  16: 50
40
Ta občinska svetnica si tega naziva sigurno ne zasluži.Ne bi si smela dovolit v javnosti blatit ljudi in širit neresnice.Če je prijateljica hčere pokojnika je čustveno vpletena kar itak ni v redu.
80 let star srčni bolnik nima kaj iskati na plaži na dan ko je bila največja vročina ob 16h.
Iskreno sožalje svojcem.Letos pri nas bolj ubijajo boni kot corona.