Za smrt otroka 57.000 evrov odškodnine

Kronika

Družini 16-mesečne deklice, ki je umrla aprila 2009 po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je Okrožno sodišče v Mariboru po poročanju današnje izdaje časnika Večer priznalo 57.366 evrov odškodnine in obresti. Sodba še ni pravnomočna. Pooblaščenec UKC Maribor Andrej Kac je napovedal pritožbo.

Kot je za Večer povedal pooblaščenec družine Franci Matoz, je odločitev sodnika utemeljena in pravična. "V postopku smo namreč dokazali, da je otrok umrl zaradi napake zdravnice."

"Smatramo, da delavci bolnišnice niso odgovorni za izhod zdravljenja oziroma smrt pacientke," pa je povedal pooblaščenec UKC Maribor Kac.

Marca 2009 sta starša dvojčic pri eni od njiju opazila znake bolezni, na pediatričnem oddelku mariborske bolnišnice pa naj bi deklica kazala znake okužbe z rotavirusom. Čeprav je mati nekaj ur zatem medicinsko sestro opozorila na težje dihanje hčere, naj je ne bi pričeli takoj oživljati, pač pa so jo premestili na enoto intenzivne terapije. Umrla je dva dni pozneje, potem ko je infekcija močno prizadela centralno živčevje.

Januarja 2010 je družina na okrožno sodišče vložila tožbo proti UKC Maribor, od katerega je terjala 72.000 evrov odškodnine. Materi Suzani Golob je po navedbah Večera sodišče dosodilo 26.300 evrov, očetu Petru Namestniku 20.666 evrov, sestrici, ki je zdaj že prvošolka, pa 10.400 evrov.

Ugotovili več pomanjkljivosti med zdravljenjem

V mariborski bolnišnici so sicer takoj po dogodku opravili interni nadzor, ki pa ni pokazal napak ali nepravilnosti v postopku zdravljenja. V poznejšem izrednem ekspertnem nadzoru strokovne komisije Zdravniške zbornice Slovenije pa so ugotovili več pomanjkljivosti med zdravljenjem, zaradi katerih so UKC Maribor naložili več ukrepov za odpravo pomanjkljivosti.

Lani je mariborsko tožilstvo v zvezi s tem primerom vložilo obtožbo proti zdaj že upokojeni pediatrinji Olgi Krajnc, višji medicinski sestri Sonji Poštuvan ter medicinskima sestrama Stanki Nidorfer in Mojci Žohar, vendar ta ni postala pravnomočna. Pristojni državni tožilec je po vložitvi obtožbe zadevo vrnil v dopolnitev preiskave, saj je tako zahteval izvenrazpravni senat okrožnega sodišča v Mariboru, še piše Večer.

Deli novico:

sveti jurij |  04 .12. 2013 ob  12: 11
Odškodnino morajo plačati zdravniki in ostalo osebje iz lastnega žepa.