ZA PREPIR IN DVIGOVANJE GLASU NA POSLANCA 1.000 EVROV GLOBE: Bo postalo celo kaznivo dejanje?

Slovenija

DZ bo v okviru obravnave predloga novele zakona o javnem redu in miru odločal tudi o uvedbi denarne kazni za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Predlog dopolnila, ki so ga vložili poslanci koalicije, je pripravilo notranje ministrstvo, z njim pa soglaša tudi vlada.

Vlada je predlog novele zakona o javnem redu in miru v parlamentarno proceduro vložila maja letos. K predlogu pa so poslanske skupine koalicijskih SDS, NSi in SMC vložile nekaj dopolnil.

S predlaganimi dopolnili, ki jih je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in s katerimi se sledi tudi pripombam zakonodajno-pravne službe DZ, vlada soglaša, so sporočili po dopisni seji vlade.

Koga bodo kaznovali z globo?

Z enim od dopolnil bi tako v zakonu določili, da se z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje osebo, ki "se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve".

"Glede na intenziviranje groženj poslancem in drugim visokim predstavnikom države v zadnjem času se bodo taki primeri nedostojnega vedenja lahko prekrškovno procesirali tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve," so pojasnili v vladnem sporočilu.

V začetku poletja, ob obravnavi zakona o nalezljivih boleznih v DZ, je bilo več poslancev žrtev napadov nasprotnikov rešitev iz zakona. Vodje poslanskih skupin so po teh dogodkih ocenili, da je treba spremeniti varovanje DZ. Zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju DZ je generalni direktor policije Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policijske enote, ki varuje DZ. Po nadzoru so trije vodilni na Policijski upravi Ljubljana tudi dobili opomine pred odpovedjo. V koalicijskih vrstah pa so pozivali tudi k spremembi kazenskega zakonika, da bi napad na predstavnike oblasti postalo kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in ne več le na predlog oškodovanca. Na ministrstvu za pravosodje predlog še pripravljajo.

Predlog novele zakona o javnem redu in miru je sicer že ob vložitvi predvideval posege v 25 od skupno 30 členov zakonskega besedila. Zakonodajno-pravna služba DZ je glede tega že opozorila, da je ob tako obsežnih spremembah treba pripraviti nov zakon, in ne novelo. S predlogom novele bi sicer zamenjali še vedno veljavno izražanje kazni v tolarjih z evri.

Dodatne pristojnosti za občinske redarje

Med glavnimi rešitvami v predlogu novele so sicer na ministrstvu izpostavili preprečevanje opravljanja nalog samoorganiziranim združbam s tendenco izvajanja zakonskih nalog organov oblasti, širitev nabora upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, in sicer tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe, ter uvedbo prekrška, storjenega s hrupom.

Poleg tega bi ministrstvo z novelo občinskim redarjem podelilo dodatne pristojnosti, med drugim za nadzor nad storjenimi prekrški povzročanja hrupa, prenočevanja na javnem kraju ter nad zbiranjem prostovoljnih prispevkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  02 .09. 2021 ob  12: 55
Kdaj bomo ze enkret zamenjali ..... ljudstvo?
Ben |  02 .09. 2021 ob  08: 25
Dajmo preskočimo tele eurote! Na Goli otok takoj! Saj vemo, kam pes taco moli!
kokodek |  01 .09. 2021 ob  21: 23
12
v prejšnji državi se je Janez zavzemal za odpravo verbalnega delikta, zdaj pa ga zopet uvaja
en iz raje |  01 .09. 2021 ob  19: 36
13
To bodo tik-tak uzakonili, ker se tiče "njih", kar pa je v interesu raje pa uzakonjajo desetletja.
Slovensko rajo reši edino neposredna demokracija.
Mladi, čas bi bil za spremembe.
Obala1 |  01 .09. 2021 ob  18: 25
13
To je noro …zdaj več ne moreš lopovu ( politiku ) povedati, da je lopov …JJ dela kaj hoče a narod kot ovce
Ištrijan |  01 .09. 2021 ob  17: 01
13
Pa smo pod janševo vzpostavljajočo se diktaturo spet doživeli idejo po ponovni uzakonitvi verbalnega delikta, izrečenega zoper nosilce oblasti. Oblast nam tako sporoča, da njih se ne sme kritizirati in jim izreči kar si o njih mislimo. Od nas tako zahtevajo, da se zgolj molče strinjam z vsem kar naredijo.

Janša vsakodnedvno bruha po nekdanji državi, po drugi strani pa vztrajno od nje črpa vse tisto najslabše, z željo utišanja njegovih nasprotnikov.

Kako pa kaj ideja o možnosti sankcioniranja oblastnikov ko državljane, ki jim morajo služiti, odkrito žalijo da so prišli iz psihiatrične bolnišnice, da so novinarke prostitutke in podobno? Tukaj pa nič?
anton |  01 .09. 2021 ob  16: 34
Ok, podpiram, obnašajmo se ljudem primerno, civilizirano ..., pogoj je seveda, da prekršek oziroma plačilo globe velja obojestransko ...