Za "Pink Panterje" v Avstriji 40 let zapora

Kronika

Šest domnevnih pripadnikov mednarodne roparske skupine "Pink Panter" je bilo danes na Dunaju obsojenih na skupno 42 let in pol zapora. Moški v starosti med 28 in 33 let so lani na Dunaju oropali tri zlatarne in odnesli za 228.000 evrov nakita, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja skupine je bil obsojen na devet let in pol zapora, ostalih pet pa so obsodili na od pet do devet let zapora. Vse obsodbe so tudi že pravnomočne. Vsi obtoženi so srbski državljani in so pred sodiščem podali obsežna priznanja, a obenem zatrdili da niso del mednarodne mreže Pink Panter.

30-letni vodja skupine Nikola K. je bil neposredno udeležen pri vseh treh ropih. Maja lani je z dvema sonarodnjakoma prispel na Dunaj, kjer so skupaj oboroženi oropali zlatarno Gold Diskont in odnesli 3,6 kilograma zlatnine v vrednosti 82.800 evrov. Ukradli pa so tudi 7200 evrov gotovine, nato pa jim je uspel pobeg.

Nikola K. je pred sodiščem zatrdil, da od izplena prvega ropa ni dobil ničesar, ker da je ukradel dve paleti ničvrednega nakita, ne pa pravega zlata. Njegova sostorilca, katerih imen zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi proti njegovi družini ni razkril, pa mu zato nista predala njegovega deleža.

Temu ropu sta sledila še dva ropa Nikola K. s pomočjo peterice danes obsojenih. Zadnji rop pa je bil za skupino usoden, saj jim je policija prišla na sled in samo čakala na trenutek za aretacijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.