ZA KRAŠEVCI RAZMEROMA MIRNA NOČ: Se gasilci iz drugih regij lahko brez skrbi vrnejo domov?

Slovenija

Na požariščih na Krasu je noč minila mirno, dež pa je spet zatajil, je povedal Danijel Cek iz regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko. Na požariščih je padlo le okoli litra in pol dežja na kvadratni meter. Nekaj padavin je za danes sicer še napovedanih. Tudi na italijanski strani se razmere umirjajo, požar je omejen.

Ponoči je kljub prvim napovedim na komenskem Krasu ostalo 12, in ne okoli 50 gasilcev, saj so požarišče uspešno obvladali že pred nočjo, je danes pojasnil tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Danijel Cek. Pogasili so nekaj gorečih drevesnih panjev, do jutra pa so pošteno zalili in očistili rob požarišča, tako da bodo danes opravili prvi obhod po kosilu in drugega proti večeru. Klasične (stalne) požarne straže tam danes ne bo, so naknadno sporočili iz štaba.

Požarna straža, 49 gasilcev z 18 vozili, pa je ponoči ostala tudi na območju velikega požara pri Kostanjevici na Krasu. Na tem območju je sicer petek minil mirno. Na požarišču okoli Kostanjevice danes ostaja na požarni straži 60 gasilcev ljubljanske regije s 17 vozili.

Razmere na požariščih bodo še naprej spremljali, danes pa naj bi se odločili, ali je na terenu še potrebna prisotnost gasilskih enot iz drugih regij, je dodal Cek.

V petek popoldne je namreč znova zagorelo na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji v občini Komen. Gasilcem je tudi s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske in policije požar uspelo omejiti, so se pa še pojavljala posamezna žarišča.

Gasilci so bili pozorni tudi na dogajanje v obmejnem pasu v Italiji, na območju hriba Brestovec. Tudi ta požar so v petek uspeli omejiti. Ob 18. uri so se slovenski gasilci od tam umaknili, danes ne nameravajo pošiljati tja nobene enote, če bodo kolegi z italijanske strani potrebovali pomoč, so ljudje v pripravljenosti. Evakuacija, ki je veljala za več krajev na italijanski strani meje, je preklicana.

Padavine so bile na območju požarišč skromne, kljub napovedanim od 10 do 15 litrov dežja na kvadratni meter, je po Cekovih besedah padlo manj kot dva litra. Pri gasilski postaji v Komnu pa okoli sedem litrov na kvadratni meter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija