ZA IZJEME DOVOLJENO PREHAJANJE MEJE IZVEN KONTROLNIH TOČK: Razširjen je tudi seznam epidemiološko varnih držav

Slovenija

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki od ponedeljka državljanom Slovenije, Avstrije in Madžarske dovoljuje prehajanje meje tudi izven kontrolnih točk. Poleg tega je na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene, dodala 14 držav, med njimi Nemčijo, Grčijo in Švico.

Na seznamu epidemiološko varnih držav so bile doslej Hrvaška, Avstrija in Madžarska. Vlada pa je s sklepom od ponedeljka na seznam dodala Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico.

V skladu s spremenjenim odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije lahko od ponedeljka državljani Slovenije in Avstrije mejo med državama prestopajo tudi izven kontrolnih točk Karavanke, Ljubelj in Šentilj na avtocesti.

Državljani Slovenije in Madžarske bodo lahko od ponedeljka mejo med državama prestopali tudi izven kontrolnih točk Dolga vas in Pince na avtocesti, so sporočili po dopisni seji vlade.

Po novem lahko državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Italijo prestopajo državljani Slovenije in italijanski državljani, ki so lastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela. Kontrolne točke ostajajo nespremenjene.

Odreditev 14-dnevne karantene je obvezna za osebo, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, ali pa prihaja v Republiko Slovenijo iz teh držav.

Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

Prav tako lahko po novem brez karantene vstopajo osebe, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, osebe, ki z ustreznim dokazilom mejo prehajajo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov in se vračajo v roku 24 ur po vstopu in dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki mejo prehajajo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del. V novem odloku pa ni več določenih izjem za osebe s potrjeno rezervacijo nočitve.

Na podlagi ocene epidemiološkega stanja v Severni Makedoniji, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa se bo vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali imajo tam stalno ali začasno prebivališče odredila 14-dnevna karantena, ne glede na državljanstvo. Izjemoma lahko brez obvezne karantene iz Severne Makedonije vstopajo prevozniki in delavci v tranzitu, osebe, ki čez Slovenijo potujejo v drugo državo v 24 urah po vstopu in osebe z diplomatskim potnim listom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija