ZA DRUGI TIR DRŽAVA DOBILA 112 MIO KREDITA PRI NLB: Kje so našli za 110 mio prihrankov?

Slovenija

Predstavniki družbe 2TDK in NLB so danes podpisali 112,5 milijona evrov vredno pogodbo za financiranje drugega tira, s čimer je projektu po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka zagotovljena dodatna kakovost. Predsednik uprave Blaž Brodnjak je ob tem izpostavil pomen projekta za "strateško verjetno najpomembnejšo panogo - logistiko".

Danes podpisana pogodba za projekt po Zorkovih besedah predstavlja nadaljevanje in kakovost. "Še bolj pomembno pa je, da je naša največja banka prepoznala, da je projekt dober in da je 2TDK zaupanja vredna družba," je poudaril.

V finančni konstrukciji drugega tira so bila sicer posojila poslovnih bank načrtovana v višini 167 milijonov evrov, a je Zorko danes izpostavil, da je družba doslej na projektu našla za 110 milijonov evrov prihrankov, zaradi česar je potreba po kreditih manjša. "Ocenili smo, da je 112 milijonov evrov v tem trenutku dovolj, da se projekt ne zadolži pretirano," je pojasnil.

Brodnjak: logistika je strateško najpomembnejša panoga

"Nekaj let v bankah govorimo in se pogovarjamo z vladnimi strukturami in širšo javnostjo, da je izjemno pomembno pognati infrastrukturne projekte. Nekaj velikih imamo v pripravi, ki so se dolga leta vlekli, in res sem vesel, da smo pri drugem tiru prišli do točke, na kateri podpisujemo kreditno pogodbo," pa je podpis pogodbe pospremil Brodnjak.

V NLB po Brodnjakovih besedah ocenjujejo, da je pravi trenutek za zagon takšnih projektov, sploh glede na to, da se gospodarstvo ohlaja. "V kriznih razmerah so veliki infrastrukturni projekti tisti, ki imajo pomembne multiplikativne učinke na celotno gospodarsko okolje," je pojasnil.

Kot je dodal prvi mož NLB, je drugi tir med Divačo in Koprom izjemnega pomena za zagon po razumevanju NLB strateško verjetno najpomembnejše panoge - logistike. "Imamo geostrateški položaj, ki ga sam primerjam s singapurskim. Smo srce Evrope in z zagonom te panoge lahko naredimo res velik preboj," je prepričan.

Brodnjak tudi meni, da lahko z logistiko Slovenija ustvari nekaj deset odstotkov bruto domačega proizvoda in zgradi drugo razvojno os Evrope med Koprom in Gdanskom.

Zorko: zakonske spremembe bi omejile možnost socialnega dumpinga

Kako pomemben projekt za logistiko je drugi tir, je poudaril tudi Zorko in dodal, da je tisto, kar projekt potrebuje, to, da bo končan v predvidenih rokih. Komentiral je predlagane zakonske spremembe, ki bi omejile možnost socialnega dumpinga pri ponudnikih gradbenih del in s tem denimo omejile konkurenco podjetij iz Kitajske in Turčije.

Kot je poudaril Zorko, bo družba 2TDK zakonodajo vedno spoštovala, če pa bo zaradi sprememb prišlo do zamika pri realizaciji drugega tira, "pa se mora tisti, ki to dela, vprašati, kaj to pomeni za ceno in roke". "V kolikor bo logistika zaostajala v Sloveniji, bo Luka Koper izolirana v Evropi," je posvaril.

Družba 2TDK je sicer v postopku izbire izvajalcev za glavna dela na drugem tiru, za posel pa konkurirajo predvsem gradbinci iz tujine - največ je prav kitajskih in turških podjetij. V podjetju kljub pritožbam računajo, da bodo pogodbo z izvajalci podpisali v zadnjem letošnjem četrtletju, prvo lopato pa naj bi zasadili prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija