ZA BRUHANJE NA JAVNIH POVRŠINAH 150, ZA PIJANČEVANJE 300 €: Takšne so kazni za turiste v Splitu (FOTO, ANKETA)

Svet

V Splitu so na najbolj obiskanih lokacijah v starem mestnem jedru postavili table, ki obiskovalce obveščajo o pravilih vedenja v mestu in jih opozarjajo na visoke denarne kazni. Za različne kršitve reda in miru, denimo uživanje alkohola na javnih mestih, so zagrožene do 300 evrov visoke globe.

"Vsem našim gostom in obiskovalcem želimo, da se v Splitu počutijo dobro in dobrodošlo, ob spoštovanju pravil, ki našim prebivalcem v središču mesta omogočajo nemoteno življenje," je na družbenem omrežju Facebook v četrtek sporočila splitska mestna uprava.

Na tablah, ki so jih postavili v središču mesta, opozarjajo na različne prekrške s področja javnega reda in miru ter na to, da globe znašajo tudi do 300 evrov.

S tolikšno globo denimo v času turistične sezone kaznujejo uživanje alkohola na površinah za javne namene. Enake so kazni za opravljanje potrebe, spanje ter uživanje hrane ali pijače na javnih površinah, kot so parki in zelenice, pa tudi zadrževanje v gostinskih lokalih po koncu obratovalnega časa. S 300 evri kaznujejo tudi plezanje ali sedenje na spomenikih in spominskih ploščah ter plezanje in kopanje v fontanah.

Za bruhanje na javnih površinah in sprehajanje v kopalkah po mestnih površinah, ki niso del kopališč, globa znaša 150 evrov.

V minuli turistični sezoni so bili sicer pogosti medijski zapisi o neprimernem vedenju turistov na javnih mestih v Splitu, kar je povzročilo zgražanje prebivalcev tega mesta. V petek pa se je v Splitu začel tudi največji evropski festival elektronske glasbe Ultra, ki ga obišče več kot sto tisoč ljudi z vseh koncev sveta.

Kaj pa vi menite o tem? So tako visoke denarne kazni upravičene? Bi morali biti tudi pri nas bolj strogi do turistov, ki motijo javni red in mir in uničujejo mesta, kjer dopustujejo?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija