ZA 2. FAZO OBNOVE RIBIŠKEGA PRISTANIŠČA 2,1 MILIJONA EVROPSKIH SREDSTEV: Dela so že v polnem teku

Izola

Od konca septembra v Izoli poteka obnova ribiškega pristanišča. Občina Izola in Komunala Izola sta zdaj sporočila, da sta z zahtevnim projektom - 2. fazo obnove - uspešno kandidirali na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, s tem pa uspeli zagotoviti povrnitev 2,1 milijona evrov. Projekt je sicer ocenjen na približno 2,6 milijona evrov.

Ureditev ribiškega pomola v Izoli je strateškega pomena za celotno občino in bo po zaključku del izpolnjevalo zahteve sodobnega in varnega pristanišča za uporabnike, občane ter obiskovalce, so prepričani na izolski občini in v komunalnem podjetju. "V pripravo projekta so bile že od samega začetka vključene potrebe lokalne skupnosti, ribičev ter drugih deležnikov, s katerimi smo ves čas tesno sodelovali in usklajevali posamezne tehnične rešitve. Namen projekta ni le posodobiti občinsko pristanišče, temveč se v ospredje postavlja predvsem delovne potrebe ribičev, varnost pristaniške infrastrukture ter protipoplavno varnost mesta in s tem imetja občanov," so pojasnili.

Trenutno so v teku dela, ki vključujejo nadvišanje skalometa, postavitev devetih plavajočih pomolov za potrebe ribiških povil, zabojnikov za shranjevanje mrež ter elektro- in vodovodnih omaric, tlakovanje intervencijske poti vzdolž skalometa, ureditev podzemnega ekološkega otoka ter povišanje obalnega zidu na severnem delu mandrača. Obenem bo prenovljena javna razsvetljava, vzpostavljen pa bo tudi videonadzor.

Kot pojasnjujejo v Izoli, je nadvišanje valobrana nujno, in sicer zaradi sprememb vodostaja, posedanja trenutnega skalometa, zagotovitve dolgotrajne protipoplavne varnosti mesta in zaščite plovil v mandraču. "Dosedanje vedute v smeri rta Ronek poseg ne bo ogrozil, nadvišanje bo namreč segalo le do višine obstoječega skalometa, ki poteka od konca ribiškega pomola navzven," zagotavljajo.

V drugem sklopu obnove bodo nadaljevali z dvigom obale, v katerem bodo povišali južni del mandrača z malim pomolom in promenado na Sončnem nabrežju. Hkrati je predvidena tudi ureditev zelenice in namakalnega sistema ter javne razsvetljave med promenado in cesto.

V Izoli so prepričani, da je ribiško pristanišče "v dobrih rokah", saj je projekt izdelalo koprsko podjetje ISAN 12, ki je specializirano za projektiranje pomorskih gradenj. Na področju sanacij pristanišč ima že veliko izkušenj, saj je že sodelovalo pri obnovi koprskega in piranskega pristanišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  29 .10. 2021 ob  16: 01
12
... umaknite "pločevino" iz mandrača, kot so v piranu naredili na tartinijevem trgu ...