Z OTROKOM V GLEDALIŠČE: Ne zamudite vpisa abonmajev za najmlajše

Koper

Za otroke je srečanje z gledališčem vedno posebno doživetje. Starosti primerna gledališka literatura, kostumi odrskih junakov, domiselne scenografije predstav in premišljeno napisana glasba jih popeljejo v nek drug, čaroben svet, kjer so edine meje, ki obstajajo, meje njihove domišljije. Zato je gledališče okolje, ki pozitivno vpliva na kognitivni in čustveni razvoj mladih gledalcev.

V zadnjih letih se je ponudba gledaliških vsebin za otroke povečala. Glavni razlog za to je prepričanje nekaterih ustvarjalcev, da je za dolgoročen obstoj gledališč potrebna vzgoja mlade publike. A kakovostne otroške predstave so produkcijsko in finančno zahtevne, zato si jih večinoma lahko privoščijo le v javnih ustanovah.

Družinski mjauzikl Obuti Maček, ki na odru združuje šest odličnih igralcev in pet vrhunskih glasbenikov, je nastal v koprodukciji Gledališča Koper in Slovenskega mladinskega gledališča. Foto: Miha Fras

Ni skrivnost, da se je Gledališče Koper rodilo prav z otroško predstavo, zato temu žanru na Verdijevi namenjajo posebno pozornost. Pravzaprav so otroci njihova najpomembnejša publika, kar dokazuje tudi festival Pri Svetilniku, ki vstopa v svoj drugi teden in v sklopu katerega koprski hram kulture obišče na tisoče osnovnošolk in osnovnošolcev.

"Tudi letos smo za naše najmlajše razpisali dva abonmaja. Mali oder je namenjen starejšim od treh let, Mavrična ribica pa je za otroke od petega leta dalje," pove Matej Sukič, vodja za stike z javnostmi v Gledališču Koper. "Imetniki abonmajev si bodo v novi sezoni lahko ogledali šest oziroma sedem predstav, deležni bodo posebnih presenečenj, skratka poskrbeli bomo za popolno gledališko izkušnjo," doda Sukič.

Premierna uprizoritev Gledališča Koper za najmlajše bo Ježeva hišica (B. Ćopić), ki jo bo režiral mojster za otroške predstave Jaka Ivanc.

Predstave v obeh otroških abonmajih sta skrbno izbrali direktorica Katja Pegan in gledališka pedagoginja Vanja Korenč. Tako se bodo otroci srečali s plesnimi predstavami, neverbalnim gledališčem, lutkami in plesom. "Pomembno je, da otroci pridejo v gledališče, pomembno je, da imajo stik s kulturo. Obisk na letošnji izvedbi festivala Pri Svetilniku kaže na to, da je kljub razmeram zanimanja veliko in da je potreba po gledališču tudi (ali pa sploh) v teh časih več kot očitna," pove Korenčeva.

Lutkovna predstava Vreča polna jabolk v izvedbi Karabas teatra je odličen primer neverbalnega gledališča, ki navduši tako najmlajše kot nekoliko starejše.

Za obisk gledališč že dolgo velja pogoj PCT. Ta je obvezen za vse, ki so starejši od 15 let. "Razumemo pomisleke in nejevoljo nekaterih staršev. Predlagam, da za hip pozabimo na vse ovire in otroka vprašamo preprosto vprašanje: Si želiš obiskovati gledališče? Če bo odgovor pozitiven, verjamem, da bomo vsi skupaj znali poiskati tudi rešitve," doda Sukič.

Skok v pravljico z Igorjem Štamulakom najmlajše popelje v središče ustvarjalnega procesa, kjer na koncu odigrajo izbrani prizor. Foto: Jaka Varmuž

Vpis abonmajev Mavrična ribica in Mali oder bo potekal pri blagajni Gledališča Koper do petka, 24. septembra. Blagajna obratuje vsak delovnik med 10.00 in 12.00, ob torkih in četrtkih pa tudi med 15.00 in 17.00.

Za plačilo abonmajev sprejemajo bone. Vse, ki želijo več informacij o predstavah in abonmajih, pa vabijo, da jim pišejo na info@gledalisce-koper.si.