Z OKUŽBAMI PONEKOD V REKORDIH: To je evropska država, ki namesto covidnega potrdila uvaja potrdilo o cepljenju

Svet

V Veliki Britaniji so danes prvič od začetka pandemije potrdili več kot 200.000 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. K hitremu širjenju prispeva predvsem različica omikron. V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 300.000 novih primerov, je danes povedal francoski minister za zdravje Olivier Veran. To bo nov dnevni rekord števila okužb v Franciji od začetka pandemije, doslej so jih največ zabeležili konec decembra, nekaj več kot 230.000. V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 170.000 okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord. Umrlo je še 259 covidnih bolnikov, je razvidno iz podatkov italijanskega ministrstva za zdravje.

V zadnjem dnevu so Britanci potrdili še 218.724 okužb, umrlo je 48 covidnih bolnikov. Čeprav število okužb hitro raste, pa število sprejetih bolnikov v bolnišnice še ni blizu vrhuncem prejšnjih valov, čeprav že opažajo porast hospitalizacij.

Britanski premier Boris Johnson je danes pozval državljane, naj gredo po poživitveni odmerek. Na intenzivnih oddelkih je namreč 90 odstotkov bolnikov necepljenih, je dodal. Prepričan je sicer, da je precepljenost v državi visoka, zato tudi ne pričakuje dodatnih omejitev v Angliji. Priznava pa, da so pred njimi naporni tedni in da bodo zaradi odsotnosti zaposlenih nekatere storitve delovale omejeno.

Je pa premier danes napovedal dostop do dnevnega testiranja za nujne delavce v kritičnih panogah, kot so predelava hrane, promet in mejni nadzor.

Francoske oblasti uradno številke okuženih še niso objavile, je pa minister v razpravi v parlamentu dejal, da številka danes ne bo veliko manjša od 300.000. Gre za posledico zelo nalezljive različice omikron. Ta se je v Franciji začela hitro širiti konec minulega leta.

Čeprav naj bi omikron povzročal bolj blago obliko bolezni, se v Franciji že čutijo pritiski večjega števila okuženih na bolnišnice. Dnevno tja sprejmejo po 2000 ljudi.

Minister Veran je danes še pojasnil, da so velike številke tudi posledica obsežnega testiranja. Tako so v prejšnjem tednu testirali osem milijonov ljudi. Delež okuženih med testiranimi sicer že presega 15 odstotkov, kar je blizu rekordnim deležem iz jeseni 2020.

Veran je ponovil, da cepljenje ostaja koristno, saj ščiti pred hujšim potekom bolezni. "Cepljenje ne prepreči okužbe, vendar pa prepreči nadaljnji razvoj virusa po okužbi in s tem hujše oblike bolezni," je dejal. Dodal je, da na vsakega cepljenega bolnika na intenzivni negi pride 20 necepljenih.

Francoska vlada načrtuje, da bo potrdilo o cepljenju še ta mesec nadomestilo dosedanje covidno potrdilo. Dostop do restavracij, kulturnih in športnih prireditev ter sredstev javnega prevoza na dolge proge bodo tako imeli le še cepljeni in prebolevniki, ne pa več tudi testirani.

V zadnjem dnevu so v Italiji opravili 1,2 milijona testov, delež pozitivnih je bil 13,9 odstotka. Še v ponedeljek je bil delež pozitivnih testov okoli 15 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 12.912 covidnih bolnikov, 1392 jih je na intenzivni negi.

Zaradi suma izdajanja ponarejenih potrdil o cepljenju aretirali zdravnika. V centru za cepljenje v kraju Ascoli Piceno naj bi ukradel 120 odmerkov cepiva proti covidu-19, ki jih ni razdelil, v 150 primerih pa naj bi izdal lažna potrdila o cepljenju. Glede na dosedanje ugotovitve je najmanj 73 ljudi prejelo lažno potrdilo. Tako njih kot zdravnika tožilstvo preiskuje zaradi suma ponarejanja listin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija