Z nižjimi najemninami na pomoč malim trgovcem

Koper

Z začetkom novega leta bodo trgovci iz centra Kopra, ki svojo dejavnost opravljajo v občinskih poslovnih prostorih, plačevali 30 odstotkov nižjo najemnino. Tretjino nižje najemnine bodo veljale vsaj dve leti, zatem bo občina opravila ponovno analizo razmer na trgu in določila temu primerne najemnine.

Koprska občina je z omenjenim ukrepom priskočila na pomoč obubožanim trgovcem, ki jih je poleg krize udarila tudi selitev kupcev iz centra mesta v nakupovalna središča na robu mesta. Omenjena olajšava je sicer plod pred kratkim opravljene analize, ob kateri so cenilci ugotovili, da je zmanjšanje najemnin nujno za ohranitev malih podjetnikov in malega gospodarstva v središču mesta.

Z odločitvijo občine, da zniža najemnine, so zadovoljni predvsem v Zavodu Koper Otok, ki združuje 40 trgovcev in gostincev iz centra Kopra. Zavedajo se, da ob trenutni finančni krizi omenjen korak za občino ni bil preprost. Koprski trgovci se sicer na različne načine trudijo privabiti kupce v center mesta. Tako se na primer z ljudsko univerzo dogovarjajo za posebna izobraževanja, kjer bi se trgovci in gostinci izučili novih jezikov ter ostalih veščin, ki bi pripomogle k boljši prodaji.

krtko |  05 .01. 2014 ob  00: 11
Ko smo v izola zaprosili za zmanšanje najemnine so nam odgovorili da to ni mogoče ker ni v skladu z zakonodajo in načeli dobrega gospodarja, da bodo imeli probleme z protikorupcijsko komisijo.Čepraj so najemnine že zdavnjaj znižali v več kot polovici mest Sloveniji.
Prav tako ni bil v izoli oddan več let en lokal za namen trgovine ali obrtne dejavnosti ,rajši so ga dali nekim kvazi umetnikom brez pogodbe in najemnine.Mogoče kot protiusluga za minulo podporo.In sedaj imate lokal cca70m2 v katerem leži par zmazkov na 10m2 ostalo pa se uporablja za ???.Oseba ki pa je prosila za odlok plačila najemnine za 3mesece ker je trenutno morala poplačati dobavitelja je morala pa dejavnost zapreti.
Pri nas dobiš lokal samo če imaš močne veze.Poznamo primere ko je šivilja zaprosila za večji lokal,pa je ta bil dodeljen ženi zdravnika za galerijo ki je odprta mogoče 1X na teden.Najbolj žalostno pa je da Obrtna zbornica kot zagovornik obrtnikov nima nobenega stališča za nastalo situacijo
Izola umira na obroke, tiste 3-4 trgovine v starem mestnem jedru bodo pa tudi danes jutri zaprle svoja vrata.Nekateri še vstrajajo ker se govori da bo občina letos začela prodajat lokale.Denarja ni ,zapufat se več ne more.
Imamo pa tudi takšne primere ko "občina" najame lokal od zasebnika mu preko TICa plačuje najemnino, notri dela žena dirktorja paranzane tuja državljanka zaposlena preko javnih del.
Večina lokalov od umetnikov je odprto mogoče 1 dan na teden,malo več poleti.
Sedaj se nam obeta prenova sončnega nabrežja ,pa nobeden ne ve kako bo z dostavo.80dni koliko nja bi po načrtu trajala obnova pa tudi nebo izvedljivo.zu si občina umije roke ker je že vnaprej določeno da se morebitne odškodnine za zamudo terja od izvajalca .In če spremljate izgradnjo krožišč v Jagodju vam je lahko takoj jasno da celotnega Sončnega nabrežja ni možno prenoviti v 80 dneh,ker eno manjše krožišče dela več kot 2 meseca in še ni končano.Gostinci in trgovci so morali najeti odvetnika za pogajanja-tožbo z občino.
Franc Jožef |  03 .01. 2014 ob  13: 07
Enim nižja najemnina,drugim pa lokali pod ceno.
sanja |  03 .01. 2014 ob  09: 21
Morda se bo to zgodilo tudi obubožanim malim trgovcem v Izoli.....kdo ve? Večina jih razmišlja o zaprtju trgovine, pustimo se presenetiti.
palinko |  01 .01. 2014 ob  13: 05
tudi glede na kratek spomin volivcev bi bilo to zelo dobro
Torej |  31 .12. 2013 ob  12: 19
14
bi morale biti volitve vsako leto!?!?!