Z BOJNIMI LETALI NAD BOLNIŠNICO V OSREDNJI GAZI: Več tisoč Izraelcev je na ulicah protestiralo proti Netanjahuju

Svet

Izraelske sile so danes napadle dvorišče bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Balah v osrednji Gazi. Po navedbah lokalnih oblasti so letala zadela dva šotora, ki so ju uporabljali novinarji in razseljeni civilisti. Izraelska vojska medtem trdi, da je zadela poveljniški center oborožene skupine Islamski džihad. Ubite so bile najmanj štiri osebe.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je povedal, da so bolniki, ranjeni in številni, ki so se v bolnišnico zatekli, v stanju panike, saj jih je strah, da bodo izraelska letala znova ciljala bolnišnično poslopje, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Kot navaja palestinska tiskovna agencija, so bili v napadu ubiti najmanj štiri ljudje, še 16 je ranjenih.

Gre za nov napad izraelskih sil na zdravstvene ustanove v Gazi in sledi obleganju bolnišnice Al Šifa na severu enklave. Kot navajajo palestinske oblasti, je bilo tam v več kot dveh tednih ubitih okoli 400 ljudi.

Izraelska vojska vztraja, da palestinski borci bolnišnico, ki je že večkrat bila tarča okupacijskih sil, uporabljajo kot oporišče.

Vlada v Gazi poroča o 107 bolnikih, ki da ostajajo ujeti v uničenem bolnišničnem poslopju. Notri naj bi bilo tudi okoli 60 zdravstvenih delavcev, vsi skupaj pa se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, ki že sicer kronično primanjkujejo v mestu Gaza.

Skupno število ubitih v skoraj šestmesečni izraelski ofenzivi se bliža 33.000, število mrtvih pa bi lahko skokovito naraslo zaradi lakote in širjenja bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Tisoče Izraelcev na ulicah zahtevalo predčasne volitve

V soboto zvečer je več tisoč Izraelcev na ulicah večjih mest pozivalo k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev iz Gaze. Opozicija za danes načrtuje nove proteste. Drugod po Bližnjem vzhodu so v soboto potekali veliki propalestinski shodi.

Protesti proti vladi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so med drugim potekali v Tel Avivu, Jeruzalemu in Haifi, mestoma pa so se demonstranti tudi spopadli s policijo. Pridržanih je bilo najmanj 16 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasprotniki vlade tudi za danes načrtujejo nove shode, ki naj bi si nato sledili več dni.

Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev, Netanjahu medtem vztraja pri vojaških rešitvah konflikta.

Drugod po Bližnjem vzhodu, natančneje v sosednji Jordaniji in pa Iraku, so v soboto potekali veliki shod v znak solidarnosti s Palestinci. Katarska televizija Al Jazeera je poročala tudi o protestih v Tuniziji in Pakistanu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija