VZPOSTAVLJEN RAZVOJNI IN UČNI CENTER ZA SLOVENSKO ISTRO: Ta bo pomemben za prenos specialnih znanj na kmete

Koper

Kmetijska zadruga Agraria je v tri leta trajajočem projektu v centru Purissima vzpostavila razvojni in učni center za slovensko Istro. Ta bo pomemben zaradi prenosa specialnih znanj na kmete, obenem pa so izvajali tudi delavnice za mlade ter obujali kulinarične in druge običaje. V sklopu projekta so pripravili tudi poskusno polje laškega smilja.

Namen projekta je bil ohranjanje in promocija tipičnega rastlinstva, zeliščarstva ter lokalnih pridelkov iz slovenske Istre. Kot je pojasnila vodja projekta Patricija Pirnat, sicer vodja proizvodnje v Agrarii, je cilj centra predvsem v prenosu specialnih znanj na kmete s prikazom primerov dobrih praks tako iz Slovenije kot tujine.

Center pa ni namenjen zgolj poklicnim pridelovalcem, saj so izvajali tudi delavnice z osnovnimi šolami in vrtci. V času trajanja projekta so tako gostili več kot tisoč obiskovalcev, od tega več kot 700 otrok. Poleg tega je bil med cilji tudi spodbujanje mladih za odločitev za poklice v kmetijstvu. Prav tako so s projektom promovirali lokalno kulinariko in stare običaje ter s tem tudi turistični potencial regije.

Eden od konkretnih ciljev se je po besedah Pirnatove porodil prav iz potreb kmetov v istrskem zaledju, kjer so slabši pogoji za pridelavo, po gojenju zelišč, s čimer bi prinesli dodano vrednost in izboljšali finančni položaj kmetij.

Tako so med postavitvijo zeliščnih teras med drugim vzpostavili tudi poskusno polje laškega smilja. Kot je navedla raziskovalka na koprski fakulteti Famnit Dunja Bandelj, gre za značilno sredozemsko aromatično rastlino, ki deluje protivnetno, najbolj poznana pa je v kozmetiki. Ker pa v Sloveniji laškega smilja v naravni vegetaciji ni več, so uporabili družinske vrtove za matični material, nato so vzgojili več kot 2000 sadik in pripravili poskusno polje.

Žal se zaradi značilnosti tal terasa na Škofijah ni obnesla, so pa lani pripravili še dva nasada v Osapski dolini, kjer so se sadike bistveno bolje obnesle. Kot je poudarila Bandljeva, so s projektom predvsem prišli do preverjenega sadilnega materiala.

Kot je priznala Pirnatova, za gojenje smilja trenutno "interesa ni veliko, ampak tisto, kar je, lahko pade zelo hitro na plodna tla". Zdaj bodo tako začeli razmnoževati nove rastline, tako da bi prihodnje lahko prišli do novega sadilnega materiala.

Direktor Agraria Nikola Šavle je ob tej priložnosti napovedal krepitev razvojne naravnanosti zadruge, ambicijo, da postanejo vodilni akter na področju kmetijstva na območju cele Slovenije ter krepitev sodelovanja z Univerzo na Primorskem. Glede razvojnega centra Purissima pa si Šavle želi, da bo ostala in postala "še bolj zibelka kmetijstva".

V sklopu ponedeljkovega dogodka so razglasili tudi zmagovalce literarnega ter fotografskega natečaja za šole Lokalno pridelano in na domači mizi postreženo, s katerima so otrokom približali lokalne pridelke, ter zmagovalce natečaja naj agro ideja, s katerim želijo mlade spodbuditi za delovna mesta v kmetijstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija