VZGOJA OTROK JE DRAGA DEJAVNOST: Pasti nakupovanja, zaradi katerih starši porabijo preveč denarja

Trendi

Vzgoja otrok je zelo draga dejavnost. Obstajajo številni stroški, o katerih človek niti ne razmišlja, preden dobi otroka, piše na portalu msn. Hrana, oblačila, obutev, vrtec, varuška, šolska prehrana, aktivnosti, knjige ... Ni konca. Obstajajo namreč določene jame brez dna, v katere znajo pasti starši, ne da bi vedeli, koliko denarja so dejansko porabili ali koliko se bodo stroški na dolgi rok izplačali. Preverite seznam pasti nakupovanja in se izognite nepotrebnim izdatkom.

Ob vseh omenjenih stroških lahko starše zamika, da bi otrokom vseeno kupili kakšno dodatno malenkost ali morda malo večjo stvar, a na dolgi rok je to le zapravljanje denarja. Na te načine starši porabijo preveč denarja za otroke, namesto da bi prihranili za upokojitev ali izobraževanje otrok:

Elektronika, aplikacije in video igre

Elektronika in tehnologija sta del načina življenja prihodnjih generacij in ne bosta izginili (tudi če si tega zelo želite). Čeprav je tehnologija v nekaterih pogledih briljantna in celo bistvena za učenje, zlasti med epidemijo koronavirusa, je treba z njo ravnati previdno.

Brezplačne aplikacije imajo skoraj vedno plačljivo različico in dodatke, ki se plačajo znotraj aplikacije. Video igre so lahko zelo drage in vaš otrok si bo želel naslednjo najboljšo igrico v roku tedna dni ali pa se bo naveličal igrati še preden pomežiknete. Rešitev: Če vaš otrok želi aplikacije in video igre, naj si jih "zasluži" z opravljanjem gospodinjskih opravil.

Oprema za dojenčka

Če že imate starejše otroke, zagotovo lahko obdržite nekaj njihovih stvari, katere so prerasli. Namesto nakupa nove opreme, kot je na primer voziček, uporabite vse, kar je še primerno, za mlajšega otroka.

Dizajnerska oblačila

Namesto da bi letos za svojo hčerko ali sina naročili nove škornje znane blagovne znamke, jih raje kupite na primer na razprodaji. Verjetno boste imeli srečo in naleteli na nekaj odličnega po zelo nizki ceni. Enako velja za vsa športna oblačila blagovnih znamk. Stvar je v tem, da otroci ta oblačila hitro strgajo ali prerastejo, zato je bolj smiselno denar vložiti v nekaj, kar bodo bolj potrebovali.

Izdelki za otroke znanih blagovnih znamk

Ste se kdaj vprašali, kako lahko vaši otroci opazijo na primer kopalno peno Spuži Kvadratnik (angleško SpongeBob SquarePants) kilometer stran od vhoda v trgovino? Te vrste izdelke se trži neposredno njim in jih v trgovinah celo postavljajo v višini oči otrok. Zakaj bi plačevali več za obliže s podobo Moj mali poni (angleško My Little Pony), če enako funkcijo opravljajo tudi navadni obliži?

Kolesa, rolerji in podobno

Kateri otrok ne mara novega Božičkovega kolesa? A resnica je, da tako hitro kot otroci prerastejo oblačila, prerastejo tudi kolesa, rolerje, drsalke in podobno. Takšnih stvari ni vredno kupovati novih. Raje poglejte maloprodajne oglase, ker veliko staršev prodaja skoraj nova kolesa, rolerje ali drsalke, ki so jih njihovi otroci prerasli in so jih v mnogih primerih le redko uporabljali.

Impulzivni nakupi

Ste že kdaj peljali otroka v trgovski center in se vprašali, zakaj ste pustili toliko denarja na blagajni? Vse tiste "malenkosti" se hitro naberejo in končni izdatki so veliko višji od načrtovanih. Najbolje je, da greste v trgovino sami in s seznamom.

Rojstnodnevne zabave

Vaš triletnik ne potrebuje ekstravagantnega praznovanja. Preprosto praznovanje, torta in majhno darilo bodo dovolj. Prav tako ni treba načrtovati večjega števila zabav, kot je ena v šoli, ena z družino in zabava samo za prijatelje.

Hišni ljubljenčki

Družinski pes, za katerega v prvi vrsti skrbijo starši, je ena stvar, toda hrček, riba, kuščar in vsa druga mala bitja, ki jih vaši otroci "morajo imeti", lahko sčasoma veliko stanejo. Hrček potrebuje kletko, lesne ostružke, hrano, igrače in drugo, toda, ali bo sploh živel dovolj dolgo, da se bo denarna investicija izplačala? Tudi če se to zgodi, bi lahko vaši otroci v nekaj tednih izgubili zanimanje in vi morate prevzeti odgovornost za življenje živalice.  

Dvoriščne in vrtne igrače

Ali vaši otroci neprestano prosijo za trampolin na dvorišču, otroško igrišče z dvema gugalnicama in toboganom ali za manjši peskovnik? V nekaterih primerih so ti nakupi smiselni, vendar se morate prepričati, da so res vredni denarne investicije, piše msn. Ali bi vaši otroci res preživeli veliko časa v peskovniku in gradili dvorce? Ali bi dejansko izvajali akrobacije na trampolinu?

Upoštevajte tudi morebitne nesreče, kot je padec s trampolina ali pogosto zaužitje peska (če so otroci zelo majhni). To je le nekaj razlogov, ki jih morate upoštevati, ko razmišljate o velikem nakupu, ki bi se lahko spremenil v veliko in obenem brezpredmetno zapravljanje denarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija