"VSI, KI ŠE RAZMIŠLJATE, NE ODLAŠAJTE VEČ": Dobava AstraZenece ustavljena, a prihaja vse več cepiva

Slovenija

Slovenija ima maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje, s katerim želijo zagotoviti vzdržne razmere v bolnišnicah. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin napoveduje še dodatne količine cepiv, zato vse poziva k odločitvi za cepljenje.

"Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši korak za vsakogar od nas na naši skupni poti k večji normalnosti. Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo," je pozval Kacin.

Najbolj stabilna in redna je dobava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki bo maja v Slovenijo vsak teden dobavil po več kot 50.000 odmerkov cepiva. V juniju se bodo dobave nadaljevale s 100.000 odmerki cepiva vsak teden.

Dobave je po Kacinovih navedbah močno povečala in stabilizirala Moderna, ki maja cepivo dobavlja vsak teden.

Medtem pa AstraZeneca še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti, tudi dobavitelji količine ne potrdijo več kot dva tedna vnaprej. Z razpoložljivimi količinami zato skrbno gospodarijo, da imajo lahko na zalogi potrebne zadostne količine za drugi odmerek, če bi prišlo do še večjih motenj pri dobavi.

"Ne glede na vse zaplete pa so izkušnje cepljenih s tem cepivom dobre, prinaša pa tudi najdaljšo zaščito med vsem cepivi, saj se drugi odmerek cepi po treh mesecih, s čimer dosežemo najdaljšo, kar devetmesečno zaščito," je dejal Kacin.

Računajo tudi na dobavo cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem je za zaščito dovolj že en odmerek. Z njim so že cepili nekatere olimpijce, izkušnje so dobre, je dejal Kacin. Do sedaj so porabili 170 odmerkov tega cepiva, Kacin pa verjame, da jih bo v petek uporabljenih še 270. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Slovenijo sicer do zdaj skupno dobavljenih okoli 13.000 odmerkov tega cepiva. Kot je dejal Kacin, se cepivo lahko razdeli cepilnim centrom, če ga ti naročijo.

Po Kacinovih besedah so trenutno osredotočeni na pomoč cepilnim centrom in zagotavljanju boljših pogojev za bolj množično in hitrejše cepljenje. Za obsežnejše cepljenje je velika večina cepilnih centrov dobro organizirana, nekateri pa še ne, je izpostavil. Lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi bo namenjena nova aplikacija za naročanje, ki jo bo na četrtkovi novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Kacin pa je danes še izpostavil, da se že prijavljenim na cepljenje ob vzpostavitvi nove platforme ne bo treba ponovno prijaviti.

V četrtek je pričakovati tudi več informacij o tem, ali bodo z novim sistemom za naročanje cepljenje sprostili za vse, je še napovedal Kacin. Slovenija se sicer pripravlja tudi na cepljenje s tretjim, poživitvenim odmerkom cepiva. Kot je dejal, morajo biti jeseni pripravljeni za prve cepljene, in sicer oskrbovance domov za starejše, ki so bili cepljeni konec lanskega oz. v začetku letošnjega leta.

Skladno s trenutno nacionalno strategijo cepljenja poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi cepijo starostno skupino od 50 do 59 let. Kacin nima informacije, koliko jih še čaka na cepljenje, je pa postregel s podatkom, da so v tej v starostni skupini od 50 do 54 let cepili 16,3 odstotka oseb, v skupini od 55 od 59 let pa 23,3 odstotka. Skupno je bilo v tej skupini tako cepljenih 70.000 oseb.

Po zadnjih podatkih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 439.209 oseb, z dvema pa 220.228 oseb oz. 10,5 odstotka prebivalcev. V Slovenijo je bilo doslej dobavljenih skupno 860.010 odmerkov cepiva, porabljenih pa 659.437, je še razvidno s portala NIJZ za informacije o cepivih in cepljenju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija